1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. PUERTO-lait eduskunnasta helmikuussa
Ajan­kohtai­sta 7/1999 vsk 54 s. 807

PUERTO-lait eduskunnasta helmikuussa

Eduskunta sääti Uudenmaan alueen erikoissairaanhoidon uu-delleenjärjestelyjä koskevat ns. PUERTO-lait helmikuussa. Lakeja käsitellyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi lakimuutoksista oman lausuntonsa 12. helmikuuta. Sitä ennen valiokunta tiedusteli perustuslakivaliokunnalta, loukkaavatko lain voimaantulosäännökset siinä määrin kuntien itsehallintoa, että ne pitäisi säätää normaalista lainsäädäntöjärjestyksestä poikkeavalla tavalla. Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan pitänyt tällaista järjestelyä tarpeellisena.

Kiistelyn kohteena olevan hallituksen esityksen voimaantulosäännöksissä määrätään, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän perustamisesta päätetään jäsenkuntien edustajainkokouksessa, jossa kuntien edustajien luku- ja äänimäärään sovelletaan nykyisen erikoissairaanhoitolain 16 ja 17 pykälien säännöksiä. Nämä pykälät rajaavat suurimman yhden kunnan käyttämän äänimäärän 20 %:iin äänien kokonaismäärästä. Leikkuri koskisi vain Helsinkiä ja pudottaisi sen äänimäärän noin puoleen (274 ääntä; 24,8 %) sille asukasmääränsä perusteella muutoin kuuluvasta äänimäärästä (540 ääntä, 39,4 %).

Lue myös

Perustuslakivaliokunta viittasi kuitenkin lausunnossaan tarpeeseen muuten harkita äänivaltasäännöksen tasapuolisuutta. Tämän takia sosiaali- ja terveysvaliokunta kirjasikin mietintöönsä uuden äänimäärän laskentamallin, joka hieman lisää Helsingin äänivaltaa (32 % äänistä) ja pienentää Espoon äänivallan 14 %:iin ja Vantaan 12 %:iin. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätös oli yhtä soraääntä lukuun ottamatta yksimielinen.

Nämä äänimäärät koskevat ainoastaan siirtymävaiheen kuntakokouksia, eli ovat voimassa korkeintaan 16.3.-31.12.99. Eduskunta ei puuttunut erikoissairaanhoitolain 16 ja 17 pykäliin, eli ne jäävät voimaan 20 %:n leikkureineen myös jatkossa. Muodostettavan uuden sairaanhoitopiirin äänivallasta on tarkoitus päättää - voimassa olevan kuntalain eräisiin tulkintoihin tukeutuen - kuntayhtymän perussopimuksessa välittämättä erikoissairaanhoitolakiin jäävistä vanhoista pykälistä.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.