Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2020 vsk 75 s. 380 - 381

Puhelinruuhka rauhoittui Sipoossa

Muutoksia on tehty vähitellen ja kokeillen.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Sami Perttilä

Anna Peitola sanoo, että tilanne ja tunnelma ovat rauhoittuneet, kun potilaat ovat oppineet pääsevänsä tarvitessaan vastaanotolle. ­Lisäresursseja ei ole tarvittu.

Ennen aamut olivat ruuhkaisia Sipoon terveyskeskuksessa. Kun potilaat eivät saaneet puhelimella yhteyttä terveyskeskukseen, he hakivat apua päivystyksestä ja sekin ruuhkautui.

Pari vuotta sitten tilanteeseen alettiin hakea muutosta.

– Muutimme koko ajattelutavan. Emme tee pitkällisiä hoidon tarpeen arviointeja puhelimessa, vaan tavoitteena on, että jollei asia hoidu nopeasti puhelimessa, potilaan on helppo päästä vastaanotolle, kertoo avoterveydenhuollon ylilääkäri Anna Peitola.

Puhelinpalveluun perustettiin kaksi kaistaa: toisessa hoidetaan ajanvaraus-, toisessa päivystysasioita. Päivystysasioissa puhelimeen ovat vastaamassa päivystyshoitajat. He varaavat mahdollisuuksien mukaan potilaalle ajan omalle vastaanotolleen. Näin potilaan ei terveysasemalle tullessaan tarvitse selittää asiaansa juurta jaksain alusta, vaan potilas ja hoitaja voivat jatkaa siitä, mihin keskustelu puhelimessa jäi.

– Tällainen toimintatapa vaatii vahvan lääkärituen, Peitola sanoo.

Niinpä yksi lääkäri on koko ajan vapaana konsultoimaan.

Työnkuvien on oltava selkeitä. Ennen puhelinpalveluun saattoi tulla taukoja, kun hoitaja joutui kesken kaiken selvittämään jotain muuta asiaa. Niin ei enää toimita.

Toiminta vaatii hyvää yhteistyötä

Uusi toimintamalli on lisännyt yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä. Päivystyshoitajan ja konsultoivan lääkärin lisäksi mukaan saadaan helposti vaikkapa depressio- tai päihdehoitaja.

– Potilas kokee, että hänen ongelmiinsa tartutaan ripeästi.

Peitola kuvaa, että tilanne ja tunnelma ovat rauhoittuneet, kun potilaat ovat oppineet pääsevänsä tarvitessaan vastaanotolle.

Lisäresursseja ei ole tarvittu.

Mitä muutokset ovat henkilökunnalta vaatineet?

– Olemme edenneet yrityksen ja erehdyksen kautta, Peitola sanoo.

Lue myös

Aluksi esimerkiksi konsultoivalla lääkärillä saattoi olla vaikkapa kontrollivastaanottoja varattuna konsultointiaikaan. Se ei toiminut, vaan kävi ilmi, että konsultoivan lääkärin pitää olla tosiaan vapaa koko vuoron ajan.

Terveysasemalla kokeiltiin myös sitä, että lääkäritkin vastaisivat puhelimeen. Se ei kuitenkaan nopeuttanut toimintaa, joten siitä luovuttiin.

Henkilökunnan on sitouduttava yhteisiin toimintatapoihin.

– Ja jos ne eivät tunnu hyviltä, pitää avata suunsa ja kertoa, mikä ei toimi.

Peitola painottaa vielä, että vain hyvinvoiva henkilökunta jaksaa kehittää työtään ja tarvittaessa joustaa.

– Olen ylpeä siitä, että meillä vallitsee auttamisen kulttuuri.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030