Ajan­kohtai­sta

Puolueet tahtovat pientä ja isoa

Kuntavaaliohjelmissa halutaan asioita, joita 
ei välttämättä ratkaista valtuustoissa. Politiikan konkari, LKT Eero Akaan-Penttilä kertoo, että lääkäreiden voi olla valtuustoissa vaikeaa saada ajatuksiaan kuulluksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/eap.jpg

Kuntavaaliohjelmat keskittyvät enemmän vaatimaan kuin antamaan. Vain harva puolue tarjoaa neuvoja tuleville kuntapäättäjille, mistä leikataan, jos jotain uutta halutaan. Rahaa näyttäisi kunnissa olevan lähes rajattomasti.

Sosiaali- ja terveyshuoltoon vaaditaan mahdottomiakin, kuten jonottomia terveysasemia ja tuhatta lisälääkäriä terveyskeskuksiin.

Aiempaa laajemmin ja painokkaammin eduskuntapuolueiden ohjelmissa muistutetaan kunnasta työpaikkana, jonka pitäisi turvata osaajiensa työ­hyvinvointi.

Yhteistä ­ohjelmille on myös yhteis­mitattomuus: ­vaikea­selkoisten ja yle­vien tavoitteiden rinnalla ­halutaan pieniä ”kivoja juttuja”.

Puhutaanko oikeista asioista?

Sosiaali- ja terveyspolitiikkaa tutkiva VTT, OTL Yrjö Mattila kaipaa keskusteluun priorisointia. Uudenmallisista hallintohimmeleistä ei ole odotettavissa apua terveyspalveluiden järjestämisongelmaan.

– Terveydenhuollon järjestämis­hankkeet ja Paras-hanke ovat nyky­poliitikkojen keinoja muuttaa rakenteita ja yrittää siten saada parempia palveluja aikaan. Mutta onko ylätason ja hallinnon korjaaminen se oikea aloituskohde, kehittämis­päällikkönä Kelan tutkimusosastolla toimiva Mattila kysyy.

Hänen mukaansa voimakkaimmat instituutiot terveydenhuollossa ovat olleet valtio­varainministeriö ja Suomen Kuntaliitto.

– Edellinen on korostanut kustannusten minimointia ja jälkimmäinen kunnan itsenäistä päätöksentekoa terveydenhuollon toteuttamisessa.

"Politiikka on ratkaisun taidetta"

Lääkärin voi kunnanvaltuustossa ­olla vaikea puhua sellaisten työ­olojen puolesta, joissa lääkärit voisivat itse ­vaikuttaa työhönsä, kertoo pitkään politiikassa toiminut korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, LKT Eero Akaan-Penttilä.

Akaan-Penttilän mukaan valtuusto on liian kaukana päätöksistä, sillä asiat lyödään virkamiesvalmistelussa jo pitkälle lukkoon. Koska puolueiden neuvottelijat ovat ­sitoutuneet päätöksiin, niitä ei juurikaan pysty muuttamaan valtuustossa. Lautakuntatyössä on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa operatiivisiin päätöksiin.

– Kateus, tietämättömyys, vallanhalu ja välinpitämättömyys vaikuttavat päätöksentekoon. Lääkärikunnan edustajan oli todella vaikea puhua sellaisten työolojen puolesta, joissa lääkäri voisi itse vaikuttaa työhönsä. Monien valtuutettujen mielestä lääkärien asiat olivat jo ­liian hyvin.

Ideologiat ovat himmenneet

Akaan-Penttilästä talous on itsetarkoitus kunnallispolitiikassa. Vanhustenhoito on siitä hyvä esimerkki. Vanhustenhuollon järjestäminen askarrutti ­Espoon valtuustoa jo 1980-luvun lopussa, ja samat ongelmat mietityttävät sitä nykyisinkin.

– Suomessa luullaan, että vain hallintoa järjestämällä ja budjettiohjauksella saadaan asiat kuntoon.

Akaan-Penttilän mukaan poliitikkojen päätöksentekoon vaikuttavat paljon enemmän omat mielipiteet kuin poliittiset ideologiat. Puo­lueet tekevät yhteistyötä asia­pohjalta.

– Ideologiset erot näkyvät lähinnä ­keskusteltaessa julkisesta ja yksityisestä terveydenhuollosta. Vasemmisto ei ­hyväk­sy yksityistä terveydenhuoltoa edes hyvin järjestettynä.

Akaan-Penttilä jätti luottamustehtävät neljä vuotta sitten. Hän kehottaa uusia lääkärivaltuutettuja perehtymään kunnallisen päätöksenteon kiemuroihin huolellisesti.

– Vähitellen alkaa ymmärtää, mihin asioihin valtuutettu voi vaikuttaa ja ­mihin ei. Olisi hyvä, jos vanhempi kolle­ga sparraisi alussa uutta valtuutettua, Akaan-Penttilä summaa.

Ulla Järvi, Ulla Toikkanen

Lue koko juttu 26.10. ilmestyvästä Lääkärilehdestä 43/2012.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030