Ajan­kohtai­sta

Puutarhanhoito vahvistaa optimismia

Teksasilaistutkijoiden mukaan toiveikkuus ja positiivisuus korreloivat selvästi niin puutarhanhoidon kuin yleisen aktiivisuuden kanssa.

Kuvio 1
http://www.laakarilehti.fi/pics/puutarhassa.pantherm.jpg
Texasin yliopiston tutkijat todistivat kiinalaisen viisauden pätevyyden tieteellisessä tutkimusasetelmassa. Puutarhanhoito todella tekee ihmisestä onnellisemman pidempään.

Tutkijat löysivät merkitseviä eroja tyytyväisyysmittareilla mitattuina niiden yli 65-vuotiaiden amerikkalaisten joukossa, jotka harrastivat puutarhanhoitoa verrattuna muita asioita harrastaviin.

Väitteen ”Tunnen itseni vanhaksi ja väsyneeksi” katsoi omalla kohdallaan sopimattomaksi peräti 71 prosenttia harrastajapuutarhureista. Vastaavasti puutarhanhoitoa harrastamattomista näin arvioi vain 57 prosenttia. Yli 84 prosenttia harrastajapuutarhureista hyväksyi väitteen: ”Olen tehnyt suunnitelmia, jotka aion toteuttaa kuukauden tai vuoden sisällä”. Puutarhan hoitoa välttävistä vain 68 prosenttia teki tulevaisuudensuunnitelmia.

Teksasilaistutkijoiden mukaan toiveikkuus ja positiivisuus korreloivat selvästi niin puutarhanhoidon kuin yleisen aktiivisuuden kanssa. Vain viitisen prosenttia harrastajapuutarhureista arvioi itsensä ”melko aktiiviseksi”, sillä reilusti yli kolmasosa piti itseään erittäin aktiivisena.

Puutarhaa hoitavat myös söivät enemmän vihanneksia kuin verrokit. Tutkijoiden mukaan puutarhanhoitoon liittyvä fyysinen aktiivisuus ja oman sadon tuominen ruokapöytään tuo ikäihmisille ja vanhuksille yleistä virkeyttä.

Ulla Järvi

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030