Ajan­kohtai­sta

Puutiaisaivokuume levittäytyy yhä uusille alueille

Tautitapauksia löytyy nyt erityisesti Manner-Suomen saaristosta ja länsirannikolta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Punkki2-panthermedia.jpg
Puutiaisaivokuumetapauksia on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin elokuun loppuun mennessä 40, mikä on lähes yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professorin Olli Vapalahden mukaan puutiaiset näyttävät levittäytyvän joka vuosi uusille alueille. Tautitapauksia löytyy nyt erityisesti Manner-Suomen saaristosta ja länsirannikolta.

– Ahvenanmaalla puutiaisaivokuumetta esiintyy nyt kohtalaisen niukasti, koska väestöä on siellä rokotettu tautia vastaan.

Tavallisen puutiaisen ohella tautia levittää Siperiasta kotoisin oleva punkkilaji, taigapuutiainen, jota esiintyy Suomessa Närpiöstä Simoon ulottuvalla kaistaleella. Taigapuutiaisen levittämä TBE (tick-borne encephalitis) -virus on pääosin siperialaista alatyyppiä, joskin Simossa lajin on todettu kantavan eurooppalaistyyppistä virusta.

Kirjallisuuden mukaan viruksen siperialainen alatyyppi aiheuttaa pidempiaikaisia ja voimakkaampia oireita kuin eurooppalainen alatyyppi. Vapalahden mukaan luotettavaa, suomalaista terveydenhuoltoa vastaavissa oloissa tuotettua tutkimustietoa ei kuitenkaan ole vielä olemassa.

– Venäjän viruskannat voivat olla erilaisia kuin meillä, Vapalahti mainitsee.

MMM Anu Jääskeläisen tuoreen väitöstutkimuksen mukaan molemmista puutiaislajeista noin yksi prosentti kantaa TBE-virusta. Virus voi tarttua punkin puremasta välittömästi, toisin kuin borreliabakteeri, jonka tarttuminen vaatii pitkäaikaisen kontaktin.

Tiina Lautala

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030