Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/1996 vsk 51 s. 3645

Pyöräkypärää kannattaa käyttää

Suomessa loukkaantuu jopa 30 000 pyöräilijää vuosittain. Virallisissa tilastoissa nämä onnettomuudet eivät juurikaan näy, sillä valtaosa pyöräilyonnettomuuksista ei tule poliisin tietoon. Vain 20 % pyöräilijöistä käyttää suojakypärää. Liikenneturvan selvityksen mukaan kypärä suojasi kolmea neljäsosaa onnettomuuteen joutunutta pyöräilijää vakavalta päävammalta. Näistä onnettomuuksista valtaosa (72 %) oli kumoonajoja, jotka johtuivat useimmiten tien pinnan epätasaisuudesta tai liukkaudesta, tai pyöräilijän tekemästä nopeasta väistöliikkeestä. Loput olivat yhteentörmäyksiä tai peräänajoja muiden tielläliikkujien kanssa. Tässä tutkimuksessa yli puolet onnettomuusajokeista oli monivaihteisia maastopyöriä, ja kaksi kolmasosaa onnettomuuteen joutuneista pyöräilijöistä miehiä. Onnettomuus sattui yleensä lähellä kotia ajettaessa lyhyitä matkoja. Aikuisille sattui onnettomuuksia tyypillisimmillään työmatkalla ja nuorille ja lapsille vapaa-aikana.

Onnettomuuden sattuessa käytössä olleet kypärät tutkittiin Liikenneturvassa. Turvallisuusinsinööri arvioi jokaisen kypärän kunnon. Kypärien vauriot vaihtelivat naarmuista kypärän pinnalla kypärän hajoamiseen useisiin isoihin kappaleisiin. Useimmiten käytössä ollut kypärä oli hinnaltaan edullisin kuoreton styreenikypärä. Senkin suojavaikutus on huomattava, vaikka se ei kestä jokapäiväistä kulutusta yhtä hyvin kuin kuorellinen kypärä. Lisäksi kuoreton kypärä on käyttökelvoton siihen kohdistuneen suurienergiaisen iskun jälkeen. Styreenisolut eivät palaudu takaisin, ja seuraava isku saattaa sattua samaan kohtaan.

Useissa maissa on ryhdytty lainsäädäntöteitse nopeuttamaan pyöräkypärän käyttöä. Esim. Australiassa ja Uudessa Seelannissa kypärän käyttö on ollut pakollista jo muutaman vuoden ajan, samoin useissa USA:n osavaltioissa alle 14-vuotiailla. Onnettomuuksista johtuvat kuolemantapaukset ovatkin käyttöpakon seurauksena dramaattisesti vähentyneet. Suomessa 4/5 pyöräilijöistä ei käytä kypärää, joten turvallisuuspotentiaalia on tutkimuksen tekijöiden mukaan vielä paljon käyttämättä.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030