Rääkkylässä toivotaan omien mallien huomioimista sote-uudistuksessa
Hallitus kaavailee, etteivät pienet kunnat voisi olla jatkossa vastuussa terveydenhuoltonsa järjestämisestä. 2 500 asukkaan Rääkkylässä uskotaan oman mallin toimivuuteen.
Sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä linjasi torstaina, etteivät alle 20 000 asukkaan kunnat voi jatkossa päättää yksin sosiaali- ja terveyspalveluidensa järjestämisestä. Pienten kuntien olisi kuuluttava useamman kunnan sote-alueeseen eivätkä ne voisi ulkoistaa itse terveydenhuoltoaan.
Noin 2 500 asukkaan Rääkkylä on järjestänyt viime vuodesta palvelunsa itse ostamalla pääosan sosiaali- ja terveyspalveluistaan Attendolta. Tätä ennen kunta erosi naapurikuntien sote-liikelaitoksesta.
Rääkkylän pitkäaikainen terveyskeskuslääkäri ja kunnanvaltuutettu Tapio Hämäläinen (vas.) ei kannata linjausta vaan toivoo, että palvelurakenneuudistuksessa huomioitaisiin paikalliset innovaatiot.
– Toivoisin, että valtiovalta tutustuisi paremmin pienten kuntien todellisuuteen. Aiemmin liikelaitoksessa kulumme nousivat merkittävästi, mutta palvelut uhkasivat loppua kokonaan.
Rääkkylässä uusi malli säästää miljoonaa euroa vuodessa.
– Lääkäritilanne on parantunut ja kuntalaiset ovat tyytyväisiä. Nyt meillä on myös neuvolalääkäri ja työterveyslääkäri. Psykiatri käy kerran viikossa ja ultraäänitutkimuksia tekevä lääkäri noin kerran kuukaudessa. Aiemmin potilaat lähetettiin erikoissairaanhoitoon, mutta nyt palveluita voidaan tarjota enemmän paikallisesti.
Hämäläinen uskoo, että paikallinen motivaatio on ratkaisevinta.
– Järkevä hoidon porrastaminen onnistuu paremmin, kun motivoituneet päättäjät löytävät tarvittavat palvelumuodot ja tietävät, mitä alueella tarvitaan ja mistä voi säästää. Suurella yhteisöllä ei koskaan tule olemaan riittävästi aikaa perehtyä pienen kunnan ongelmiin, hän sanoo.
Palvelurakenneuudistuksen selvityshenkilöt selvittävät parhaillaan alueidensa sote-palvelujen järjestämistä. Selvitysten takaraja on helmikuun lopussa.
Maria van der Meer
Kuva: Pixmac