1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Radiologisten tutkimusten kokonaismäärä kasvaa
Ajan­kohtai­sta

Radiologisten tutkimusten kokonaismäärä kasvaa

Suomessa tehtiin kuusi miljoonaa röntgentutkimusta ja -toimenpidettä vuonna 2018.

Radiologisten tutkimusten kokonaismäärä kasvaa Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Radiologisten tutkimusten kokonaismäärä on kasvanut hieman vuodesta 2015, tiedottaa Säteilyturvakeskus (STUK).

STUKin kokoamien tietojen mukaan Suomessa tehtiin vuonna 2018 kuusi miljoonaa röntgentutkimusta ja -toimenpidettä. Lisäksi tehtiin 1,1 miljoonaa magneetti- ja ultraäänitutkimusta ja -toimenpidettä.

Röntgentoimenpiteiden, TT-tutkimusten ja hammastutkimusten määrä on viime vuosien aikana kasvanut, kun taas tavanomaisten röntgentutkimusten ja varjoainetutkimusten määrä on vähentynyt.

Vuonna 2018 TT-tutkimuksia tehtiin 28 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Kartiokeilatietokonetomografiatutkimuksia (KKTT) tehtiin 57 prosenttia enemmän. Kasvua oli erityisesti pään, vatsan ja vartalon TT-tutkimuksissa sekä hampaiden ja sinusten KKTT-tutkimuksissa. Verisuonten tutkimukset ovat lisääntyneet 2010-luvulla merkittävästi.

Lasten TT-tutkimuksien määrä kasvaa

Vuonna 2018 tavanomaisten röntgentutkimusten ja varjoainetutkimusten yhteenlaskettu suhteellinen osuus kaikista röntgentutkimuksista oli 88,3 prosenttia, TT-tutkimusten 9,5 prosenttia, läpivalaisu- tai TT-ohjattujen toimenpiteiden 0,9 prosenttia, KKTT-tutkimusten 0,7 prosenttia ja verisuonten varjoainetutkimusten 0,6 prosenttia.

Lue myös

Lapsille tehtiin yhteensä 445 000 röntgentutkimusta ja -toimenpidettä vuonna 2018. Lapsille tehtyjen tutkimusten ja toimenpiteiden osuus kaikista vuoden 2018 tutkimuksista oli 7,5 prosenttia.

Aiemmin lasten TT-tutkimukset olivat vähenemään päin. Nyt niiden määrä on kasvussa. Erityisesti 13–16-vuotiaiden TT-tutkimukset lisääntyivät. Lasten osuus kaikista natiiviröntgentutkimuksista- ja varjoainetutkimuksista oli 6,3 prosenttia, hammasröntgentutkimuksista 10,8 prosenttia, TT-tutkimuksista 1,1 prosenttia ja verisuonten varjoainetutkimuksista 0,8 prosenttia.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.

Ajassa
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaeristyskeskus oli pakko sulkea

Koronaeristyskeskus Lesboksen saarella Kreikassa jouduttiin sulkemaan, koska paikallisviranomaiset määräsivät kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhkasivat oikeustoimilla.

Tieteessä
Uutta tietoa diabeetikon jalan ahtauttavasta valtimotaudista

Alaraajojen valtimotauti diabetesta sairastavalla aiheuttaa korkean kuolemanriskin ja valtimohaava alaraajan amputaatioriskin väitöstutkimuksen perusteella.