Ajan­kohtai­sta

Raskaana olevien H1N1-potilaiden lääkityksestä kahta näkemystä

Naistenklinikan ylilääkäri ei lähtisi automaattisesti lääkitsemään kaikkia raskaana olevia H1N1-potilaita.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/raskaus.jpg

Tarvitseeko raskaana oleva sikainfluenssapotilas välittömän lääkehoidon? Lancetissa julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kyllä. Tutkimuksen 34:stä raskaana olevasta H1N1-potilaasta 11 joutui sairaalaan taudin vaikeuden takia ja kuusi sai viruspneumonian, joka aiheutti yhden kuolemantapauksen. Perinataalisia komplikaatioita tutkimus ei raportoinut.

HUSin Naistenklinikan synnytysosaston ylilääkäri Erja Halmesmäki ei lähtisi automaattisesti lääkitsemään kaikkia raskaana olevia H1N1-potilaita, vaan harkitsisi tilanteen oireiden mukaan.

- Asia riippuu aivan potilaan voinnista ja muusta terveydentilasta. Taudinkuva voi olla hyvin lievä tai hyvin kova. Jos oireena on esimerkiksi kova kuume, lääkitys on ilman muuta paikallaan. Jos taudinkuva on hyvin lievä eikä raskaana oleva nainen kuulu mihinkään riskiryhmään, niin lääkityksen aloituksen tarpeellisuutta voi miettiä päivän tai kaksi, Halmesmäki sanoo.

Halmesmäki painottaa, että riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien ylipainoisten, diabeetikkojen ja astmaatikkojen kohdalla sikainfluenssatartunta vaatii aina lääkehoidon.

THL suosittaa testaamaan raskaana olevien naisten mahdollisen H1N1-tartunnan, mutta tuloksia ei tarvitse jäädä odottamaan ennen lääkityksen aloittamista.

- Testaamisella saadaan tietoa epidemian laajuudesta, mutta lääkitys voidaan tarvittaessa aloittaa heti testaamisen jälkeen, Halmesmäki muistuttaa.

Terveiden raskaana olevien äitien, joilla on flunssan oireita, ei missään tapauksessa pidä hakeutua äitiyspoliklinikalle hoitotarpeen arvioimiseksi, vaan infektioasemille.

- Synnytyssairaalaan hakeutuminen ei sikainfluenssan takia ole perusteltua, siellä hoidetaan vain selkeästi raskausproblematiikkaa ja synnyttämiseen liittyviä asioita. Ja jos raskaana oleva saa tartunnan, hänen olisi mieluummin peruttava käyntiaikansa kuin tultava sairaana poliklinikalle, jotta tauti saataisiin mahdollisimman hyvin pysymään poissa sairaalasta, Halmesmäki sanoo.

Vierailijoita ei ainakaan toistaiseksi ole kielletty saapumasta tapaamaan äitejä ja vastasyntyneitä Naistenklinikalle, mutta Halmesmäki toivoo, että jos epidemia alkaa, flunssaoireiset läheiset ja työkaverit pysyisivät poissa sairaalasta. Myös perheiden tutustumiskäynnit synnytysosastolle laitetaan jäihin epidemian ajaksi.

Sikainfluenssa saattaa olla vaikeampi sairaus raskaana oleville siksi, että heidän immunologinen puolustusjärjestelmänsä on ajettu alas. Naisen elimistössä, sikiössä, on vierasta, miehen puolelta tullutta geeniperimää. Puolustusjärjestelmän heikentymisen ansiosta nainen ei ala hylkiä sitä. Kolikon kääntöpuolella on naisen heikentynyt vastustuskyky esimerkiksi infektiotauteja vastaan.

Teksti: Jaana Ahlblad

Kuva: Miia Marjamäki / Plugi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030