Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/1998 vsk 53 s. 3952

Rasvan määrä ravinnossa huolestuttaa tutkijoita

Suomen lihavuustutkijat ovat huolissaan lihavuuden yleistymisestä. Lihavuus tulisi tunnustaa kansanterveydelliseksi ongelmaksi, koska siihen liittyy vakavia liitännäissairauksia, joista kärsii Suomessa jo noin 20 % aikuisväestöstä. Lihavuuden syynä on liian vähäinen liikunta ja niukkaan kulutukseen nähden liiallinen energiansaanti. Vähäisellä liikunnalla ei tarkoiteta pelkästään kuntoliikunnan vähäistä määrää, vaan istumatyön yleistymisen aiheuttamaa jatkuvaa paikoillaan oloa.

Lihavuustutkijat haluaisivat kiinnittää huomiota rasvojen määrään ravinnossa. Toistaiseksi ravintosuosituksissa on korostettu siirtymistä eläinrasvoista kasvisrasvoihin, mutta tärkeää olisi keskittyä puhumaan rasvan kokonaismäärän vähentämisestä, koska suurin osa ravinnon mukana nautitusta liiallisesta energiasta on peräisin rasvoista.

WHO:n antamassa julkilausumassa todetaan, että lihavuus on sairaus, joka koskettaa kaikenikäisiä ihmisiä niin teollisuus- kuin kehitysmaissakin. Lihavuuden aiheuttamat terveyshaitat alkavat olla suurempia kuin aliravitsemuksen ja tartuntatautien aiheuttamat ongelmat. WHO:n julkilausuma johtaa Suomessa selkeisiin toimenpiteisiin. Suomeen perustetaan lihavuustutkijoiden aloitteesta kaksi työryhmää, joista toinen keskittyy lihavuuden hoitoon ja toinen sen ennaltaehkäisyyn. Molempien työryhmien toiminta tähtää samaan päämäärään: pysäyttää lihavuuden yleistyminen ja vähitellen myös vähentää lihavuuden esiintyvyyttä. Suomessa ei toistaiseksi ole ollut valtakunnallisia suosituksia eikä alueellisia ohjelmia lihavuuden hoitoon.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030