Rattijuoppo uusii usein tekonsa
Alkoholin suurkulutuksen osoittimet ennustavat rattijuopumuksen uusimista, kertoo THL:n tutkimus.
Rattijuoppo uusii todennäköisesti tekonsa, jos alkoholin suurkulutusta kuvaavat osoittimet ovat koholla ja veren alkoholipitoisuus nousee yli 1,2 promillen.
Alkoholin suurkulutusta kuvaavat osoittimet tutkittiin vuosina 1996 ja 1997 kahdessa eri ryhmässä. Ensimmäiseen otettiin satunnainen ryhmä rattijuoppoja Uudenmaan tieliikennevirrasta ja toiseen poliisin päivittäisessä työssä kiinnijääneitä rattijuoppoja suur-Helsingin alueelta. Tutkitut osoittimet olivat GGT eli gamma-glutamyylitransferaasi ja CDT eli hiilihydraattiniukkainen transferriini.
Tämän tutkimuksen mukaan uusimisriski oli yli kolminkertainen Uudenmaan tieliikenteen rattijuopolle ja viisinkertainen suur-Helsingin alueen rattijuopolle. Uudenmaan rattijuoppojen kohonneet osoittimet merkitsivät 1,4 kertaa suurempaa riskiä rattijuopumuksen uusimiselle verrattuna normaalitasoon. Uusimisriski oli 2,5-kertainen, mikäli tutkittavan veren alkoholipitoisuus oli yli 1,2 promillea verrattuna matalampiin pitoisuuksiin. Suur-Helsingin alueella kiinnijääneille rattijuopoille ei voitu osoittaa vastaavia riskilukuja. Rattijuopumukseen liittyy aina taipumus uusimiseen. Uudenmaan tieliikenteen rattijuopoista kolmannes ja suur-Helsingin alueen rattijuopoista lähes puolet uusivat rattijuopumuksen seuraavan 10 vuoden aikana.
THL, Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitos ja liikkuva poliisi selvittivät, onko rattijuopumuksen uusimisella yhteyttä alkoholin suurkulutusta kuvaaviin osoittimiin. Rattijuoppoja on ollut 0,2 prosenttia Uudenmaan tieliikennevirrassa 2000-luvulla.
Lisätietoja: THL.
Kuva Pixmac