Ajan­kohtai­sta

"Etäisyyksien pitoa maskit eivät korvaa"

Maskien vaikutuksesta koronan torjunnassa on julkaistu uusi tutkimus.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Maskien vaikutuksesta COVID-19-torjunnassa julkaistiin viime viikolla uusi tutkimus (Bundgaard H ym. Ann Intern Med 18.11.2020).

Tanskassa keväällä tehdyssä tutkimuksessa 3030 henkilöä sai suosituksen pitää maskeja ja heille annettiin 50 maskia, 2994 henkilöä muodostivat verrokkiryhmän. Yhteensä 4 862 henkilöä oli tutkimuksessa mukana loppuun asti.

Maskiryhmässä 42 osallistujaa (1,8 prosenttia) sai koronatartunnan, verrokkiryhmässä 53 (2,1 prosenttia).

Maskiryhmässä tartuntoja oli siis vähemmän, mutta tutkijoiden mukaan tulos ei ole tilastollisesti merkitsevä. He nostavat artikkelissa esille, että 95 prosentin luottamusvälillä maskit voivat vähentää tartuntoja 46 prosenttia tai toisaalta maskien käyttö voi lisätä niitä 23 prosenttia.

– Paras veikkaus DANMASK-tutkimuksesta on, että sairastumisen todennäköisyys vähenee noin 15 prosenttia, mutta tulos on epävarma, arvioi urologian professori Kari Tikkinen.

Hän on WHO:n koronalääketutkimuksen SOLIDARITYn päätutkija Suomessa ja kliinisen epidemiologian dosentti. Hän myös keskustelee koronatilanteesta aktiivisesti Twitterissä.

Hän pitää Lancetissa kesäkuussa julkaistua meta-analyysia (Chu D K ym Lancet 2020; 395:1973) kattavana yhteenvetona aiheesta. Analyysissa oli mukana 172 havainnoivaa tutkimusta. Tarkastelun kohteena olivat kasvomaskit, etäisyyden pito ja silmien suojaus.

Hän nostaa esille myös vastikään julkaistun Cochrane-katsauksen satunnaistetuista kokeista, jotka tutkivat maskeja, joskaan niissä ei ollut mukana koronavirustutkimuksia (Jefferson T ym Cochrane 2020;11:CD006207).

– Maskeista on jonkin verran apua, luultavasti erityisesti leviämisen estämisessä, mutta etäisyyksien pitoa ne eivät korvaa. Se on tämänhetkinen tulkintani, Tikkinen sanoo.

Hän on ollut mukana kirjoittamassa maskien käyttöä puoltavaa yleisönosastokirjoitusta Helsingin Sanomiin.

Maskien käyttämisen ei varsinkaan pidä johtaa siihen, että niiden varjolla ruvettaisiin kokoontumaan isoissa porukoissa.

– Etäisyyksien pidon vaikutus on varmasti isompi kuin maskien.

Lue myös

Oleellista olisi Tikkisen mukaan nyt tutkia maskien vaikutusta tartunnan leviämisen estossa. Esimerkiksi edellä mainittu tanskalaistutkimus tarkasteli, miten maski suojaa käyttäjäänsä.

Häntä kiinnostaakin länsiafrikkalaisessa, vajaan puolen miljoonan asukkaan Guinea-Bissaussa meneillään oleva satunnaistettu tutkimus, tanskalaistutkimus sekin. Siihen osallistuu suunnitelman mukaan 66 000 ihmistä. Tutkimuksesta kertoo muun muassa Nature-lehti.

Ensimmäisiä tuloksia on määrä tulla vielä tänä vuonna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi elokuussa maskisuosituksen epidemian eri vaiheisiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030