Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2019 vsk 74 s. 1172 - 1173

”Jospa pääsisi kurkkaamaan leikkaussaliin”

Riiassa lääketiedettä opiskeleva Essi Nuutinen viettää heinäkuun Vaasan keskussairaalassa amanuenssina. Hän valmistautuu harjoitteluun tekemällä ruotsin kielen sanalistoja.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Ulkomailla opiskelu on opettanut Essi Nuutista sietämään epävarmuutta.

Essi Nuutinen, 29, opiskelee lääketiedettä neljättä vuotta Riiassa ja tulee heinäkuuksi amanuenssiksi Vaasaan keskussairaalaan kirurgian poliklinikalle.

Mitä odotat harjoittelulta?

– Toivon, että pääsen soveltamaan teoriatietoja käytäntöön ja tutustumaan paremmin kirurgian alaan. Kiinnostaa myös nähdä, miten osastot pyörivät suomalaisessa sairaalassa.

Amanuenssina odotan, että ainakin osallistun aamutapaamisiin ja kiertoihin. Amanuensseille aika usein annetaan paperitöitäkin. Ennen kaikkea toivon, että pääsisin myös leikkaussalin puolelle kurkkaamaan.

Mikä jännittää tulevassa kesässä?

– Tietojärjestelmien käyttö. Viime kesänä Kotkassa tutustuin yhdenlaiseen järjestelmään, mutta jää nähtäväksi, onko samanlainen Vaasassa. Täytyy sitten vaan rehellisesti kysyä apua, ja kyllä ne muutaman käyttökerran jälkeen avautuvat.

Mietin myös, muistanko, miten potilaan haastattelu ruotsiksi menee. Aion ennen kesää palauttaa mieleen perussanastoa ja tehdä sanalistoja, millä pärjätä potilaan kanssa. Ei se poikkea hirveästi siitä, mitä teen täällä latvian kielen kanssa jatkuvasti.

Viime vuonna työskentelit päivystyksessä Kotkassa. Oletko huomannut eroja Suomen ja Latvian välillä sairaaloissa?

– Latviassa meillä ei ole vielä ollut harjoittelua mutta on ollut kliinisiä tunteja sairaalassa. Omasta pyynnöstäni sain myös seurata yhden erikoislääkäriopettajamme työpäivää sairaalassa. Se oli hauskaa ja mielenkiintoista.

Tällä kokemuksella on vaikea verrata Suomeen, mutta aika samantyyppisiltä rutiinit vaikuttivat. Paperitöitä tehdään Latviassa paljon käsin, ja potilaille on omat fyysiset mapit.

Mitä kautta sait harjoittelupaikan Vaasasta?

– Laitoin sähköpostiviestiä sairaalan rekrytoinnista vastaavalle tai ylilääkärille. Kyllä niitä viestejä on saanut laittaa aika moneen paikkaan. Suomessa lääketieteen kandiseurat ovat amanuenssuurien paikanvälittäjinä joidenkin sairaaloiden kanssa, eikä niillä siksi ole mahdollisuutta ottaa ulkopuolisia. Kandiseuran kautta voi kuitenkin hakea ylijääneitä paikkoja myös ulkopuolinen. Viime kesän kesätyötä varten lähetin viestiä yli 20 paikkaan.

Mitä etuja ulkomailla opiskelusta on työelämässä?

Lue myös

– Englannin kielitaitoni on vahva, koska opetus täällä on englanniksi. Uskon, että kielitaidosta on hyötyä, koska Suomessakin on paljon potilaita, joiden äidinkieli ei ole suomi.

Kun tekee potilaskohtaamisia vieraassa maassa ja vieraalla kielellä, on oppinut sietämään epävarmuutta. Jotta saa haastateltua ja tutkittua potilaan ilman yhteistä kieltä, joutuu välillä improvisoimaan ja käyttämään luovuutta.

Mitä vinkkejä antaisit vastaavassa tilanteessa olevalle opiskelijalle?

– Amanuenssuurin haussa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, etenkin jos ehdottomasti haluaa tiettyyn paikkaan tai erikoisalaan.

Harjoittelun aikana kannattaa olla rohkea ja oma-aloitteinen, tarjoutua tekemään ja pyytää palautetta. Pitää kuitenkin muistaa omat rajansa ja kysyä apua, kun sitä tarvitsee. Oma ego kannattaa jättää sairaalan oville.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030