Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2018 vsk 73 s. 1107

”Pitää arvostaa sitä, mikä on oikeasti tärkeää lääketieteessä”

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Kardiologian professori ja JAMA Internal Medicine -lehden päätoimittaja Rita Redberg luennoi Helsingissä ylihoidosta ja ylidiagnostiikasta.

Ylihoito ja ylidiagnostiikka olivat esillä viime viikolla Helsingissä, kun kardiologi, JAMA Internal Medicine -lehden päätoimittaja, professori Rita Redberg luennoi aiheesta Helsingin yliopistossa.

Hänen mukaansa esimerkiksi erilaisten tutkimusten tai hoitojen määräämisestä tulee lääkärille toisinaan kuin refleksi.

Redberg uskoo, että monesti potilaalle riittää puhuminen ja potilaan rauhoittelu.

– Olemme omaksuneet ajattelumallin, että meidän lääkärien täytyy aina määrätä testi tai hoito. Joskus ne ovat tietenkin tarpeen, mutta meidän pitäisi muistaa, että voimme monesti auttaa potilaita puhumallakin. Meidän pitää arvostaa sitä, mikä on oikeasti tärkeää lääketieteessä. Minulle se tarkoittaa, että autamme potilaita voimaan paremmin. Siihen ei aina tarvita teknologiaa, hän sanoo.

Myös hoitosuosituksiin päätyy hänen mukaansa asioita, joita tutkimusnäyttö ei selkeästi tue.

Hän esitti luennossaan tuloksia tietokonetomografialla tehdystä keuhkosyöpäseulonnasta.

Yhdysvaltalaisessa, kaikkein suotuisimpia tuloksia saavuttaneessa tutkimuksessa yli puolella 2100 tutkitusta löytyi lisäselvittelyjä vaatineita kyhmyjä. Syöpä todettiin 31 potilaalla.

Seulonnat otettiin Yhdysvalloissa silti julkisrahoitteiseen Medicare-ohjelmaan, vastoin neuvoa antavan komission suositusta, Redberg kummasteli. Hän on komission jäsen.

Redberg otti puheessaan esille myös muun muassa statiinit. Niiden hyöty primaaripreventiossa on Redbergin mukaan vaatimaton ja haittoja aliarvioidaan.

Esillä oli myös ORBITA-tutkimus, jonka tuloksia julkaistiin hiljattain Lancetissa. Siinä 200 sepelvaltimopotilasta, joilla oli vakaa rintakipuoireisto ja merkittävä sepelvaltimoahtauma, satunnaistettiin joko pallolaajennukseen tai lumetoimenpiteeseen. Kuuden viikon seurannassa potilaiden rintakipuoireissa ei ollut eroa. Kukaan potilaista ei kuollut.

Luennon järjesti kansainvälinen CLUE Working Group, jossa on useita kokeneita urologian ja tutkimusmenetelmien osaajia. Kliinisen epidemiologian dosentti Kari Tikkinen Helsingin yliopistosta johtaa ryhmää.

Tikkisen mukaan ilmapiiri on muuttumassa suotuisammaksi ylihoidon ja ylidiagnostiikan tiedostamisen suhteen.

– Muutoksia vaaditaan monella tasolla, koska kannustimet liikaan lääketieteeseen ovat monisyisiä, hän sanoo.

Lue myös

Redbergin luento on katsottavissa Youtubessa.

Suomalaismeemit pääsevät JAMAan

Ennen luentoa Rita Redberg oli tuomariston jäsen tapahtumassa, jossa eri alojen opiskelijat esittelivät ideoitaan ylidiagnosoinnin ja ylihoidon vähentämiseksi. Nopeatempoisen esityskisan voitti ryhmä, joka haluaa vähentää turhien lääkkeiden käyttöä edistämällä lääkehoidon kokonaisarvioinnin käyttöä eri keinoin. Kisa oli elokuussa Helsingissä järjestettävän Too Much Medicine –symposiumin ennakkotapahtuma. Sen järjestivät symposiumin kanssa yhteistyössä Helsinki Think Company.

Ryhmä, joka alkoi julkaista ylihoidon vastaisia meemejä Instagram-tilillä ebm.memes, saa meemejään JAMA Internal Medicine –lehden potilasosioon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030