”Rahoitusuudistus olisi katastrofi”
Asiantuntijaryhmä yhdistäisi valtion tutkimuslaitoksia ja siirtäisi osan rahoituksesta kilpailtavaksi. Esityksen toteuttaminen olisi katastrofi, arvioi tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).
Erityisen huolissaan lääkäreiden luottamusmiehenä toimiva Perola on suunnitelmasta siirtää arviolta puolet THL:n rahoituksesta kilpailtavaksi rahoitukseksi.
- Se tarkoittaisi satojen ihmisten irtisanomista ja pitkään kerätyn asiantuntijapoolin hajottamista. Eivät huippuasiantuntijat jäisi odottamaan pätkätöitä, vaan he hakeutuisivat muualle.
Perolan mukaan esityksestä paistaa laatijoidensa asiantuntemattomuus, ainakin terveydenhuollon tutkimuksen suhteen.
- Suurin osa rahoituksestamme tulee jo ulkopuolelta. Omaan tutkimusryhmääni kuuluu seitsemän ihmistä, joista vain minä saan palkkani THL:ltä.
THL:n henkilöstöjärjestöjen kannanoton mukaan oman rahoituksen pieneneminen heikentää myös mahdollisuuksia hakea ulkopuolista rahoitusta, sillä rahoituksen saamisen edellytyksenä on usein omavastuuosuus. Perola arvioi, että uudistus ja sitä seuraavat irtisanomiset vaikeuttaisivat myös kliinikon mahdollisuuksia saada neuvoja THL:n asiantuntijoilta.
- Olemme pyrkineet siihen, että lääkäreillä olisi matala kynnys soittaa ja kysyä vaikkapa geenitesteistä tai rokotusasioista. Se ei ole mahdollista, jos meitä asiantuntijoita ei ole riittävästi.
Uudistus uudistuksen vuoksi?
Perola epäilee, ettei THL:n, Työterveyslaitoksen ja mahdollisesti Kelan tutkimusosaston yhdistyminen toisi säästöjä, vaan kuluja. Hän pelkää hallinnon paisuvan entisestään.
- Meillä on jo kokemusta Stakesin ja KTL:n yhdistymisestä. Prosessi oli pitkä, raskas ja kallis.
Perola painottaa myös, että ehdotettu yhteistyö yliopistojen kanssa on jo todellisuutta.
- Meillä on yhteisiä professuureja ja yhteistyötä väitöskirjojen ohjaamisessa. Oma työpisteeni on Biomedicumissa ja teen päivittäin yhteistyötä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa.
Henkilöstöjärjestöjen kannanotossa epäillään, että rahoitusmuutokset pikemminkin heikentävät yhteistyötä, kun kilpailu rahoituksesta kiristyy.
- Kaiken kaikkiaan ehdotus tuntuu uudistamiselta uudistamisen vuoksi. Haluttuja muutoksia näillä eväillä ei synny.
Fakta
Mikä uudistus?
Valtioneuvoston tutkimus- ja innovaationeuvoston asettama työryhmä teki esityksensä tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistuksesta syyskuussa. Työryhmään kuuluivat valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen, toimitusjohtaja Christine Hagström-Näsi ja professori Sixten Korkman. Parhaillaan esitys on lausuntokierroksella, ja päätökset uudistuksista tehdään joulukuussa. Uudistukset on tarkoitus toteuttaa asteittain vuosina 2014-2016.