Reisilihaksen voima auttaa polvinivelrikossa
Nelipäisen reisilihaksen tarkoituksenmukainen toiminta näyttää olevan keskeistä tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvien kuormitusten vaimentamisessa.
Toimintakyky oli selvemmin alentunut vasta vaikeaa polvinivelrikkoa sairastavilla. Fyysinen toimintakyky ja reiden lihasvoima olivat selvästi yhteydessä toisiinsa. Lisäksi polvinivelrikkopotilailla ja terveillä oli kävelyn aikana erilaiset lihasaktiivisuusmallit, mikä viittaa nivelrikkopotilailla kompensaatiomekanismien käyttöön saman kävelysuorituksen toteuttamiseksi.
– Nelipäisen reisilihaksen tarkoituksenmukainen toiminta näyttää olevan keskeistä tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvien kuormitusten vaimentamisessa kävelyn aikana, Liikavainio toteaa.
Polvinivelrikkopotilaan toimintakyky ja nelipäisen reisilihaksen lihasvoima olivat yhteydessä toisiinsa, mikä korostaa lihasvoimaharjoittelun merkitystä polvinivelrikon konservatiivisessa hoidossa. Konservatiiviseen hoitoon kuuluu keskeisenä myös potilasohjaus, painon hallinta ja lääkkeelliset hoidot.
Tutkimuksen pääaineiston muodosti 54 polvinivelrikosta kärsivää miestä ja 53 ikä- ja sukupuolivakioitua kontrollihenkilöä, joille tehtiin kävelyn liikeanalyysi.
Liikavainion väitöskirja Biomechanics of Gait and Physical Function in Patients with Knee Osteoarthritis: Thigh Muscle Properties and Joint Loading Assessment tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 18.6.2010.