Reuma- ja elinsiirtolapsilla suuri osteoporoosiriski
Osteoporoosi on merkittävä ongelma lastenreumaa sairastavilla sekä elinsiirron läpikäyneillä lapsilla ja nuorilla. Kalsium ja D-vitamiini ovat tärkeitä luukadon ennaltaehkäisyssä.
Osteoporoosi on merkittävä ongelma lastenreumaa sairastavilla sekä elinsiirron läpikäyneillä lapsilla ja nuorilla. Riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ovat tärkeitä luukadon ennaltaehkäisyssä, väitöstutkija toteaa.
Lastentautien ja lastennefrologian erikoislääkäri Helena Valta selvitti luuston terveyttä ja murtumien esiintyvyyttä yli 4-vuoden ikäisillä lastenreumaa sairastavilla tai elinsiirron saaneilla. Tutkimukseen osallistui 62 glukokortikoidihoitoa saanutta reumapotilasta ja 342 elinsiirtopotilasta.
Luustontiheydet olivat normaalia matalammat kaikissa tutkituissa ryhmissä. Vähiten normaaliarvoista poikkesivat reumalasten tulokset, eniten maksansiirron läpikäyneiden lasten tulokset.
Luutontiheysarvot olivat matalimmat heti elinsiirron jälkeen, mutta paranivat vähitellen. Normaalisti murrosiässä luumassa lisääntyy voimakkaasti, mutta 80 prosentilla maksansiirron saaneista nuorista luustontiheys pieneni. Munuaisensiirron saaneista nuorista poikien luustontiheys nousi ja tyttöjen heikkeni.
Nikamamurtumia todettiin 10 prosentilla reumalapsista ja 19 prosentilla maksansiirron saaneista. D-vitamiinipitoisuudet olivat matalia suurella osalla potilaista, ainoastaan kolmella prosentilla reumapotilaista ja noin 25 prosentilla elinsiirron saaneista D-vitamiinipitoisuus oli tavoitetasolla.
- Riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ovat tärkeitä osteoporoosin ennaltaehkäisyssä. Lasten osteoporoosia on mahdollista myös hoitaa tehokkain lääkkein, minkä vuoksi on tärkeää löytää ajoissa ne potilaat, jotka hyötyisivät lääkityksestä jo kasvuiän aikana, Valta sanoo.
LL Helena Valtan väitöskirja " Bone Health in Children and Adolescents with Juvenile Idiopathic Arthritis and Solid Organ Transplant" tarkastetaan Helsingin yliopistossa 25.9.