Ajan­kohtai­sta

Risaleikkaus vähentää mikrobeja, mutta ei infektioita

Hollantilaistutkimuksen mukaan lasten kita- ja nielurisojen poisto keventää nenänielun mikrobikuormaa, mutta ei vähennä infektioita.

Hollannissa satunnaistettiin 300 toistuvasti, 3–6 kertaa vuodessa nieluinfektioita sairastanutta tai suurentuneista nielurisoista lieviä oireita saanutta 2–8-vuotiasta lapsipotilasta joko kita- ja nielurisojen poistoon tai seurantaan. Useammin infektioita sairastaneet jätettiin pois tutkimuksesta, samoin kuin lapset, joiden epäiltiin kärsivän obstruktiivisesta uniapneasta, sillä näissä ryhmissä risaleikkaus on suositusten mukainen hoito.

Nielunäytteiden mahdollisten patogeenien määrät vähenivät leikatuilla lapsilla: H. influenzaen esiintyvyys pieneni 40 %:sta kolmessa kuukaudessa 24 %:iin, ryhmän A beetahemolyyttisen streptokokin esiintyvyys 13 %:sta 0 %:iin ja Staph. aureuksen 5 %:sta 0 %:iin. Mikrobikuorma oli pysynyt keventyneenä vielä vuoden kuluttua leikkauksesta otetuissa näytteissä. Seurantaryhmässä mikrobikuorma ei muuttunut tutkimusaikana olennaisesti (38–40 %, 6–8 % ja 6–8 %).

Vuoden seurannan aikana molemmissa ryhmissä ilmeni yhtä paljon nielutulehduksia riippumatta siitä, oliko streptokokkilöydös ollut tutkimuksen alkaessa positiivinen vai ei (mediaani 1, vaihteluväli 0–3).

Tutkimus julkaistiin Archives of Otolaryngology – Head and Neck Surgery -lehdessä.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030