Ajan­kohtai­sta

Rohkeammin 
tutkimaan silmävammoja

Suurempi osa lievistä silmävammoista kuten rikoista ja pintavaurioista pitäisi hoitaa perusterveydenhuollossa, arvioi silmätautien erikoislääkäri Anna-Kaisa Haavisto.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/silmavamma_Panthermedia.jpg

Hoidon porrastuksen täsmentäminen on silmävammojen hoitojärjestelmän tulevaisuuden haaste. Entistä suurempi osa lievistä silmävammoista kuten ­rikoista ja pintavaurioista pitäisi vastedes hoitaa perusterveydenhuollossa, ja siksi perusterveydenhuollon lääkäreillä täytyy olla rohkeutta tutkia silmiä. Näin ajattelee silmätautien erikoislääkäri ­Anna-Kaisa Haavisto HYKS:n silmätautien klinikasta.

Haavisto kehottaakin perusterveydenhuollon lääkäreitä konsultoimaan silmälääkäreitä nykyistä useammin.

– Vakavammat silmävammat jäisivät yliopistosairaaloiden vastuulle, hän tähdentää.

Lievät silmävammat 
yleisimpiä

Vakavia silmävammoja esiintyy nykyisin vähemmän kuin lieviä. Yleisimpiä vammoja ovat rikat, pinnalliset haavaumat tai naarmut silmän pinnassa.

– Myös iskujen aiheuttamat silmävammat ovat tavallisia. Nämä vammat voivat toisinaan olla varsin vakaviakin. Esimerkiksi silmän sisäinen verenvuoto saattaa altistaa myöhemmin silmänpaineen nousulle ja potilas joutuu käymään säännöllisesti silmälääkärin seurannassa.

Ensihoidossa selville silmävammojen synty

Ensihoidossa on tärkeää selvittää tapahtumien kulku ja millaisia silmävammoja on syntynyt. Lääkärin kannattaa tutkia, onko pienestä pistohaavasta tullut syvempi silmävaurio tai onko siru mennyt syvälle silmään.

– Lääkärin täytyy myös selvittää, ovatko kemialliset aineet aiheuttaneet vau­rioita silmään. Jos potilaalla on henkeä uhkaavia vammoja, silmävaurioiden hoito on kuitenkin toissijaista.

Rakettivammat 
vähentyneet

Ilotulitteet voivat aiheuttaa vakavia silmävammoja kuten silmän lävistäviä vammoja sekä erilaisia ruhje-, isku- ja palovammoja silmän pinnallisiin ja ­syvempiin rakenteisiin ja iholle.

Rakettivammat vaativat usein päivystyksellistä leikkaushoitoa. Potilas saattaa tarvita useita leikkauksia, hänen toipumisensa voi kestää pitkään ja pysyvät vammat ovat mahdollisia.

– Onneksi rakettivammat vähentyivät viime vuonna. Syynä tähän kehitykseen voi olla lisääntynyt valistus tai muuttunut lainsäädäntö: kaikkein vaarallisimpia raketteja ei ole enää markkinoilla.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030