1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Rokotepulan seuraus: WHO suosittaa väliaikaista keskeytystä muiden kuin tyttöjen HPV-rokotuksiin
Ajan­kohtai­sta

Rokotepulan seuraus: WHO suosittaa väliaikaista keskeytystä muiden kuin tyttöjen HPV-rokotuksiin

Pulan taustalla ovat aikuisten rokotukset maailmalla.

Rokotepulan seuraus: WHO suosittaa väliaikaista keskeytystä muiden kuin tyttöjen HPV-rokotuksiin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Maailmanlaajuinen HPV-rokotepula on johtanut siihen, että WHO:n rokoteasiantuntijaryhmä SAGE toppuuttelee HPV-rokotusten antamista muille kuin alle 15-vuotiaille tytöille.

SAGEn jäsenet julkaisivat marraskuussa suosituksen, että kaikki maat keskeyttävät väliaikaisesti vanhempien ikäryhmien sekä sukupuolesta riippumattomat rokotukset.

Asiantuntijat suosittavat edelleen varmistamaan, että nuoret tytöt saavat kaksi annosta rokotetta. He haluavat suosituksen avulla varmistaa, että rokotetta riittää tytöille.

Ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo, että SAGE:n kannanotto ei vaikuta THL:n suositukseen ottaa poikien HPV-rokotus kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotusohjelmasta päättää eduskunta. Poikien HPV-rokotusten ottaminen kansalliseen rokotusohjelmaan on nykyisessä hallitusohjelmassa.

Leinon mielestä rokotepulan taustalla ei ole yhden ikäluokan poikien rokottaminen vaan se, että rokotetta on maailmalla markkinoitu aikuisille. Leinon tietojen mukaan esimerkiksi Kiinassa aikuiset naiset ottavat paljon rokotetta omakustanteisesti.

Lue myös

Aikuisten rokottaminen antaa heikomman suojan kuin nuorten. Lisäksi aikuisille rokottamiseen tarvitaan kolme rokotusta, alle 15-vuotiaiden rokottamiseen kaksi.

WHO on aiemmin julkaissut arvion, että HPV-rokotteista on pulaa ainakin vuoteen 2024.

HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten syövän esiasteita ja siten myös syöpää. Tyttöjen HPV-rokotukset tulivat Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.