1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Rokotusinfo suodattaa tietoa
Ajan­kohtai­sta 45/2009 vsk 64 s. 3817

Rokotusinfo suodattaa tietoa

Rokotusinfo ry. on saanut influenssapandemian aikana paljon julkisuutta. Yhdistys korostaa olevansa potilaan asialla. Lääketieteen asiantuntemusta Rokotusinfon taustalta ei kuitenkaan löydy.

Rokotusinfon asioita hoitaa viisijäseninen hallitus, jossa kenelläkään ei ole lääketieteen koulutusta. Yhdistyksen alkuvaiheessa mukana olleista yksi toimi hoitoalalla, toinen on luonnontieteiden tohtori. Nykyisin hoitoalan ihminen ei ole enää mukana toiminnassa, mutta muuten hallituksen puheenjohtaja Jyrki Kuoppala ei halua kertoa hallituksen jäsenten taustoista tarkemmin.

Kuoppala sanoo, että Rokotusinfo ei vastusta rokotuksia eikä esiinny lääketieteen auktoriteettina tai suosittelijana.

- Välitämme tietoa rokotusten hyödyistä ja haitoista: olemme kirjasto, johon on koottu resursseja. Pyrimme helpottamaan sitä, että ihmiset saavat rokotuksia koskevaa tietoa ja pystyvät itse arvioimaan asiaa, Kuoppala toteaa.

Kuoppalan mukaan yhdistys kerää nettisivuilleen rokotuksia koskevia uutisia, joissa viitataan joskus lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Lue myös

- Aina lääketieteellistä tutkimustietoa ei ole keräämissämme uutisissa. Eihän mikään kirjasto tai tiedotusväline kokoa kaikkea tietoa, samalla tavalla ne suodattavat tietoa kuin mekin.

Yhdistyksen nettisivujen mukaan Rokotusinfo ry:n tarkoituksena on "mm. edistää kunkin itsemääräämisoikeutta omien ja lastensa rokotusten tai rokottamattomuuden suhteen ja välittää monipuolista rokotuksiin liittyvää informaatiota." Äskettäin yhdistys esitti, että A(H1N1)-rokotuksen turvallisuudesta raskaana oleville ei ole "todellista tutkittua tietoa".

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen
ulla.toikkanen@fimnet.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.