Ajan­kohtai­sta 31/1995 vsk 50 s. 3342

Rokotusten kattavuus paranemaan päin

Maailman terveysjärjestön tuoreet tilastot osoittavat lasten rokotusten kattavuuden alkaneen taas parantua muutaman vuoden takaisen pudotuksen jälkeen. Järjestön tavoitteenahan on 90 %:n rokotuskattavuus vuoteen 2000 mennessä. Parhaimmillaan maailmanlaajuinen rokotustilanne oli vuonna 1990, ja viime vuonna päästiin jo lähes samaan, kun WHO:n rokotusohjelma raportoi monien rokotusten kokonaiskattavuudeksi 80 % tai enemmän. Tärkeä poikkeus on tuhkarokko, jota vastaan rokottaminen ei vielä ole kovinkaan kattavaa, vaikka sairauteen arvellaan kuolevan yli miljoonan lapsen vuosittain.

Viime vuonna arviolta 2 miljoonaa lasta kuoli pelkästään kolmeen rokotuksin ehkäistävissä olevaan sairauteen, tuhkarokkoon, tetanukseen ja hinkuyskään. Sen sijaan uusia poliotapauksia raportoitiin WHO:lle viime vuonna ennätyksellisen vähän, vain vähän yli 7 500, joskin raportoimatta jääviä tapauksia arvellaan olevan yli kymmenkertainen määrä.

Eniten rokotusohjelmat edistyivät Afrikassa, jossa lastensairauksien rokotuksissa päästiin yli 50 %:n kattavuuteen. WHO:n mukaan esimerkiksi lasten tuhkarokkorokotusten kattavuus on eräissä Afrikan maissa parempi kuin Italiassa ja kurkkumätä-hinkuyskä-tetanusrokotusten parempi kuin Saksassa. Erot Afrikan maiden kesken ovat kuitenkin hyvin suuret: esimerkiksi Malawissa lasten tuhkarokko- ja poliorokotusten kattavuus on 98- 99 %, Tsadissa 20-25 %.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030