1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Runsas antibioottien käyttö saattaa altistaa Parkinsonin taudille
Ajan­kohtai­sta

Runsas antibioottien käyttö saattaa altistaa Parkinsonin taudille

Voimakkain yhteys oli laajakirjoisilla sekä anaerobisiin bakteereihin ja sieniin tehoavilla antibiooteilla.

Runsas antibioottien käyttö saattaa altistaa Parkinsonin taudille Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tiettyjen antibioottien runsas käyttö voi altistaa Parkinsonin taudille jopa 10–15 vuoden viiveellä. HUS:n neurologian klinikan tutkijoiden mukaan yhteys voi liittyä siihen, miten antibiootit muovaavat suoliston mikrobiston koostumusta.

Parkinson-potilaiden suoliston poikkeava bakteerikoostumus on ollut tutkijoiden tiedossa. Syy tähän on kuitenkin epäselvä.

– Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että tietyt tavallisesti käytetyt antibiootit, joiden tiedetään vaikuttavan vahvasti suolen mikrobistoon, voivat olla altistava tekijä, sanoo tutkimustiimin johtaja, neurologian erikoislääkäri Filip Scheperjans tiedotteen mukaan.

Antibioottialtistusta tarkasteltiin kolmena ajanjaksona

Antibioottialtistuksen mahdollista yhteyttä Parkinsonin tautiin tutkittiin tapaus-verrokkitutkimuksessa terveydenhuollon rekistereistä poimittujen tietojen avulla. Tutkijat vertasivat antibioottialtistusta vuosina 1998–2014 Parkinsonin tautiin sairastuneiden henkilöiden ja iän, sukupuolen sekä asuinpaikan mukaan kaltaistettujen verrokkien välillä.

Antibioottialtistusta tarkasteltiin kolmena ajanjaksona: 1–5, 5–10 ja 10–15 vuotta ennen indeksipäivää. Lääkkeiden käyttöä arvioitiin suun kautta otettavien antibioottien ostotietojen perusteella. Altistusta tarkasteltiin myös luokittelemalla antibiootteja niiden kemiallisen rakenteen, vaikutuskirjon ja -mekanismin mukaan.

Lue myös

Tuloksilla voi olla vaikutusta lääkkeiden määräyskäytäntöihin

Suolistossa on todettu Parkinsonin taudille tyypillisiä patologisia muutoksia jopa 20 vuotta ennen diagnoosia. Ummetuksen, ärtyvän suolen oireyhtymän ja tulehduksellisten suolistosairauksien on todettu olevan yhteydessä suurempaan sairastumisriskiin.

Antibioottialtistuksen on todettu aiheuttavan muutoksia suoliston mikrobiomiin ja niiden käytön on todettu lisäävän useiden sairauksien riskiä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi psykiatriset häiriöt ja Crohnin tauti. Nämä sairaudet tai lisääntynyt infektioalttius eivät kuitenkaan selitä nyt havaittua yhteyttä antibioottien ja Parkinsonin välillä.

Scheperjans arvioi, että tutkimustuloksella voi olla vaikutusta antibioottien määräyskäytäntöihin tulevaisuudessa.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tutkimusprofessori Timo Partoselle Psykiatrian Tutkimussäätiön Mielenterveyspalkinto

Palkinnon perusteluissa korostetaan Partosen pitkää ja johdonmukaista työtä luotettavan mielenterveystiedon levittäjänä.

Ajassa
Sydäninfarktipotilaille hyötyä tavallista korkeammasta verenpaineesta

Sydäninfarktin aiheuttaman sydämenpysähdyksen jälkeen potilaille pitäisi ehkä tavoitella tavallista korkeampaa verenpainetta, osoittaa HUSissa tehty tutkimus.

Tieteessä
Tytöillä on suurempi riski loukkaantua jalkapallossa

40 prosenttia lasten saamista vammoista oli lieviä.

Tieteessä
Oksikodoni sopii synnytyskivun lievitykseen

Avautumisvaiheen alkuvaiheessa ihonalaisesti annettu oksikodoni lievitti supistusten aikaisia kipuja tehokkaasti.

Ajassa
Työhyvinvointi jopa parani

Krooninen väsymys väheni koronakeväänä, raportoi Työterveyslaitos.

Blogi
Elokuu – paluu pienempiin bootseihin

Tuhkimon taika haihtuu ja palataan takaisin omaan arkeen, kirjoittaa Terhi Savolainen.