1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Runsas antibioottien käyttö saattaa altistaa Parkinsonin taudille
Ajan­kohtai­sta

Runsas antibioottien käyttö saattaa altistaa Parkinsonin taudille

Voimakkain yhteys oli laajakirjoisilla sekä anaerobisiin bakteereihin ja sieniin tehoavilla antibiooteilla.

Runsas antibioottien käyttö saattaa altistaa Parkinsonin taudille Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tiettyjen antibioottien runsas käyttö voi altistaa Parkinsonin taudille jopa 10–15 vuoden viiveellä. HUS:n neurologian klinikan tutkijoiden mukaan yhteys voi liittyä siihen, miten antibiootit muovaavat suoliston mikrobiston koostumusta.

Parkinson-potilaiden suoliston poikkeava bakteerikoostumus on ollut tutkijoiden tiedossa. Syy tähän on kuitenkin epäselvä.

– Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että tietyt tavallisesti käytetyt antibiootit, joiden tiedetään vaikuttavan vahvasti suolen mikrobistoon, voivat olla altistava tekijä, sanoo tutkimustiimin johtaja, neurologian erikoislääkäri Filip Scheperjans tiedotteen mukaan.

Antibioottialtistusta tarkasteltiin kolmena ajanjaksona

Antibioottialtistuksen mahdollista yhteyttä Parkinsonin tautiin tutkittiin tapaus-verrokkitutkimuksessa terveydenhuollon rekistereistä poimittujen tietojen avulla. Tutkijat vertasivat antibioottialtistusta vuosina 1998–2014 Parkinsonin tautiin sairastuneiden henkilöiden ja iän, sukupuolen sekä asuinpaikan mukaan kaltaistettujen verrokkien välillä.

Antibioottialtistusta tarkasteltiin kolmena ajanjaksona: 1–5, 5–10 ja 10–15 vuotta ennen indeksipäivää. Lääkkeiden käyttöä arvioitiin suun kautta otettavien antibioottien ostotietojen perusteella. Altistusta tarkasteltiin myös luokittelemalla antibiootteja niiden kemiallisen rakenteen, vaikutuskirjon ja -mekanismin mukaan.

Lue myös

Tuloksilla voi olla vaikutusta lääkkeiden määräyskäytäntöihin

Suolistossa on todettu Parkinsonin taudille tyypillisiä patologisia muutoksia jopa 20 vuotta ennen diagnoosia. Ummetuksen, ärtyvän suolen oireyhtymän ja tulehduksellisten suolistosairauksien on todettu olevan yhteydessä suurempaan sairastumisriskiin.

Antibioottialtistuksen on todettu aiheuttavan muutoksia suoliston mikrobiomiin ja niiden käytön on todettu lisäävän useiden sairauksien riskiä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi psykiatriset häiriöt ja Crohnin tauti. Nämä sairaudet tai lisääntynyt infektioalttius eivät kuitenkaan selitä nyt havaittua yhteyttä antibioottien ja Parkinsonin välillä.

Scheperjans arvioi, että tutkimustuloksella voi olla vaikutusta antibioottien määräyskäytäntöihin tulevaisuudessa.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääketieteen monitaiturit

Suomessa on yli 2 300 vähintään kahden erikoisalan lääkäriä, mutta mikä saa hankkimaan niitä jopa neljä?

Pääkirjoitus
Edelleen vahva vaikuttaja

Yhteiskunnan kiihtyvä muutosvauhti siivittää Lääkäriliiton toimintaa tänäkin vuonna, kirjoittaa puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

Ajassa
Ehtiikö terveyskeskuslääkäri tutkia?

Myyrmäen terveysasemalla työskentelevä Tuire Saloranta tekee myös tutkimusta.

Ajassa
Tuhkarokosta geenisaksiin – vuoden 2019 merkittäviä lääketieteellisiä havaintoja

Pyysimme joukkoa lääkäreitä nimeämään merkittävimmän lääketieteellisen havainnon vuodelta 2019.

Ajassa
Sotea valmistelevien valtionavustusten haku alkaa

Sosiaali ja terveysministeriö myöntää 190 miljoonaa euroa kuntien yhteishankkeisiin.

Ajassa
Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä

Perusturvayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen vastaan­otti palkinnon Lääkäri 2020 -tapahtumassa Helsingissä.