Ajan­kohtai­sta 14/1996 vsk 51 s. 1577

Ruoansulatus-kanavan syöpää ennakoidaan seurantaohjelmalla

Syöpäjärjestöjen Helsingin poliklinikka on laatinut maksullisen seurantaohjelman potilaille, joilla on ruoansulatuskanavan syöpää ennakoiva tila. Riskialttiita tiloja ovat mm. vaikea atrofinen gastriitti, Barrettin ruokatorvi sekä paksu- ja peräsuolen adenoomat. Seurantaohjelma on tarkoitettu myös potilaille, joilta on aikaisemmin leikattu paksu- tai peräsuolen syöpä. Päämääränä on todeta syöpä tai sen esiaste mahdollisimman aikaisin.

Ohjelmaan kuuluu mahalaukun tai paksusuolen tähystys heti potilaan ilmoittauduttua seurantaan ja sen jälkeen 3-5 vuoden välein potilaan tilasta riippuen. Esimerkiksi paksu- ja peräsuolen syöpää edeltää noin 90 %:ssa tapauksista adenoomapolyyppi, ja noin 12 % näistä polyyppipotilaista saa syövän, ellei polyyppia poisteta. Polyyppi kasvaa 2 cm:n läpimittaiseksi keskimäärin noin kahdessa vuodessa, jonka jälkeen sen muuttumiseen syöväksi kuluu vielä vähintään vuosi.

Seurannan hyödyistä tehdään tutkimus, ja tarkoituksena on myös koota tutkimusaineisto myöhemmin kehitettävien testien, esimerkiksi geenitestien, merkityksen tutkimiseksi.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030