Lehti 10: Ajan­kohtai­sta 10/2000 vsk 55 s. 1086

Ruotsiin haetaan lääkäreitä ulkomailta Lääkärijärjestöt eivät lähtisi merta edemmäs kalaan

Ruotsissa Länsi-Götanmaalla sijaitsevassa Skaraborgissa on perusterveydenhuollon lääkäripulaan haettu helpotusta lääkärien liikatuotannosta tunnetusta Espanjasta. Maakäräjät julkaisivat espanjalaisessa lehdessä hakuilmoituksen, ja paristasadasta hakijasta valittiin kymmenen yleislääkäriä kahden vuoden sijaisuussopimuksella terveyskeskuksiin. Kalmarin läänissä puolestaan maakäräjät hakevat noin 50 vapaaseen erikoislääkärinvirkaan paikkaajia Puolasta. Maakäräjät ovat perustaneet tarkoitukseen erityisen rekrytointiyrityksen.

Ruotsin lääkäriliitto ei näe tällaista rekrytointia tarpeelliseksi. Liiton mielestä alueilla, joilla on pulaa lääkäreistä, pitäisi panostaa lääkärien työolojen parantamiseen, kuten työn joustavuuteen, päivystyskuorman kohtuullistamiseen, koulutusmahdollisuuksiin ja myös palkkaukseen. Lisäksi liiton hallituksen jäsen Matz Widerström toteaa Läkartidningenissa, että ennen kuin lääkäreitä haetaan ulkomailta, olisi yritettävä saada maassa jo olevat ulkomaalaiset lääkärit työllistetyksi.

Ruotsissa on useita satoja muista EU-maista tulleita lääkäreitä, joilla ei ole laillistusta tai työpaikkaa. Lääkärijärjestöt käynnistivät viime syksynä ohjelman maahanmuuttajalääkärien laillistuksen saamisen helpottamiseksi - hankalimmillaan prosessi voi nimittäin kestää peräti seitsemän vuotta. Sittemmin esimerkiksi Tukholmassa onkin järjestetty erityinen kiintiö ulkomailta tulleille lääkäreille eurolääkäripalvelua varten; myös Malmössä on käynnistetty hanke maahanmuuttajalääkärien työhönpääsyn tueksi.

Lue myös

EU-maiden kesken työmarkkinat ovat yhteiset ja myös tutkintojen vastaavuudesta on sovittu. Sen sijaan työvoiman tuontia EU:n ulkopuolisesta maasta rajoittavat työvoimahallinnon ja maahanmuuttoviranomaisten tiukat säännökset. Kalmarilaiset ovat käyneet viranomaisten kanssa neuvotteluja projektiluonteisesta ratkaisusta puolalaislääkärien palkkaamiseksi. Matz Widerström huomauttaa, että lääkärien hakeminen EU:n ulkopuolelta on kuin menisi merta edemmäs kalaan.

Kalmarin läänin lääkärijärjestö on kritisoinut maakäräjien hanketta myös siksi, että se ei usko siitä saatavan hyödyn olevan lainkaan odotusten mukainen. Puolalaislääkärien panosta heikentää se, että he tarvitsevat paljon ohjausta eikä sitä ole helppo järjestää muutenkin vajaamiehityksellä toimivissa yksiköissä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030