1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ruskea rasva kuluttaa energiaa kylmässä
Ajan­kohtai­sta

Ruskea rasva kuluttaa energiaa kylmässä

Turun yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kylmissä olosuhteissa ruskean rasvakudoksen verenvirtaus lisääntyy ja sokeriaineenvaihdunta aktivoituu.

Ruskea rasva kuluttaa energiaa kylmässä Kuva 1 / 1
Turun yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kylmissä olosuhteissa ruskean rasvakudoksen verenvirtaus lisääntyy ja sokeriaineenvaihdunta aktivoituu. Tutkimus tukee aiempaa käsitystä, jonka mukaan ruskea rasva muistuttaa enemmän lihaskudosta kuin valkoista rasvakudosta.

Cell Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ruskean rasvakudoksen toimintaa ja sen osuutta elimistön aineenvaihdunnan säätelyssä. Tutkimuksessa havaittiin, että terveillä henkilöillä ruskean rasvan sokeriaineenvaihdunta aktivoitui yli kymmenkertaiseksi kylmäaltistuksessa. Myös kudoksen verenvirtaus lisääntyi yli kaksinkertaiseksi. Verenvirtauksen lisääntyminen kuvastaa hapenkulutuksen lisääntymistä, ja verenvirtauksen osoitettiin liittyvän koko kehon energiankulutukseen. Ruskea rasva siis kuluttaa energiaa kylmässä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös insuliinin vaikutuksia ruskean rasvan sokeriaineenvaihduntaan. Insuliinikuormituksen aikana mitattu sokerinkulutus lisääntyi viisikertaisesti verrattuna paastonaikaiseen sokerinkulutukseen. Sokeriaineenvaihdunnan lisääntyminen ruskeassa rasvassa oli samansuuruista kuin lihaksessa. Tutkimuksessa otettiin ruskeasta rasvasta näytepala, josta määriteltiin insuliinin vaikutuksesta aktivoituvan sokerinkuljettajaproteiinin (GLUT4) geenin ilmentymistä. Ruskean rasvan näytepalassa GLUT4-kuljettajaproteiinin geenin ilmentyminen oli merkittävästi lisääntynyt verrattuna valkoiseen rasvaan.

Tutkimuksessa selvitettiin terveen elimistön ja kudoksen toimintaa PET-TT-menetelmää, vakiintuneita aineenvaihduntatutkimuksessa käytettyjä menetelmiä ja molekyylibiologisia menetelmiä yhdistämällä. Turun yliopiston tiedotteen mukaan tämän tutkimuksen pohjalta voidaan jatkossa paremmin tutkia aineenvaihduntahäiriöissä, kuten lihavuudessa, tapahtuvia muutoksia sekä pureutua ruskean rasvan toimintaan kehitettäessä uusia lihavuuden ja muiden aineenvaihduntahäiriöiden hoitomuotoja.

Turun yliopiston PET-keskuksessa toteutettu tutkimus on tehty yhteistyössä TYKS:n kirurgian ja anestesiologian klinikan, kliinisen farmakologian yksikön ja Göteborgin yliopiston kanssa.

Lue myös:
PET-kamera paikallisti ihmisen ruskean rasvan, SLL 22/2008
Ruskea rasva onkin sukua lihassolulle, SLL 39/2008

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tuula Rajaniemestä uusi puheenjohtaja

Varapuheenjohtajina jatkavat Jaana Puhakka (vas. ) ja Noora Ritamäki (oik).

Ajassa
Eläkeläisten jäsenmaksut uudistuvat – uudessa maksuluokassa alennus 75 prosenttia

Tänä vuonna tai aiemmin 70 vuotta täyttäneet yhä vapautettuja maksusta.

Ajassa
Valtuuskunta haluaa turvata pitkät potilassuhteet

Lääkäriliiton valtuuskunta vaatii parannuksia lääkärien työoloihin ja työviihtyvyyteen.

Ajassa
Radiologisten tutkimusten kokonaismäärä kasvaa

Suomessa tehtiin kuusi miljoonaa röntgentutkimusta ja -toimenpidettä vuonna 2018.

Ajassa
Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee

Rajattu lääkevalikoima laajenee vuodenvaihteessa.

Ajassa
Harva tuntee lääkehoitosuunnitelman

Lääkäreistä on tulossa lääkehoitoprosessin heikoin lenkki, jos asialle ei tehdä jotain, sanoo Päivi Ruokoniemi.