Ajan­kohtai­sta

Saako potilastietojärjestelmästä katsoa hoitopalautteen?

Ei entiseen tapaan, ja siksi tarvitaan lakimuutos, sanoo Heikki Pärnänen apulaistietosuojavaltuutetun tuoreesta päätöksestä.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Lääkäri ei voi käydä katsomassa potilaan tietoja hoitosuhteen päättymisen jälkeen oman osaamisensa kehittämiseksi.

Näin on linjannut apulaistietosuojavaltuutettu. Hän otti kantaa terveydenhuollon yksikön materiaaliin, jonka mukaan potilaan tietoja saa katsoa jälkikäteen kolmen kuukauden ajan palautteen saamiseksi ja oppimistarkoituksessa.

Yksikön käytäntö oli perustunut tietosuojavaltuutetun vuonna 2011 antamaan lausuntoon, jonka mukaan käsittelyä ammatillisen kehittymisen tarkoituksiin pidettiin mahdollisena.

Välttämätön toiminta ei ole mahdollista

Apulaistietosuojavaltuutetun mukaan ohjeistukselle ei löydy perusteita nykyisestä lainsäädännöstä. Uuteen tulkintaan ovat vaikuttaneet tietosuojalainsäädännön muutokset.

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtajan Heikki Pärnäsen mukaan lainsäädäntö kaipaa nyt rukkausta.

– Nyt meillä on tilanne, että toiminta, joka on välttämätöntä, ei ole mahdollista, hän sanoo.

Palautteen saaminen on hänestä välttämätöntä, jotta lääkäri voi saada oppia seuraavien potilaiden hoitoa varten.

- Kun lääketiede kehittyy voimakkaasti, kaikkein kokeneimmillakin lääkäreillä on tilanteita, että asia ei ole selvä sillä kertaa, kun potilaan itse ensimmäistä kertaa näet.

Lääkäriliitossa pohditaan kannanottoa

Apulaistietosuojavaltuutettu tuo päätöstekstissä esille, että lainsäädäntö mahdollistaa hoitopalautteen toimittamisen lähetteen tehneelle ammattihenkilölle tai kyseiseen yksikköön sekä jatkohoidosta vastaavalle lääkärille.

Lue myös

Tämä ei Heikki Pärnäsen mielestä kuitenkaan riitä. Tutkimuksiin ja hoitoon voi osallistua prosessin aikana useita lääkäreitä, jotka tarvitsevat hoitopalautetta.

Pärnänen toivoo, että ne lääkärit, joille on hyötyä hoitopalautteesta, pääsevät tietoja tarkastelemaan. Tämä pitäisi hänen mielestään lailla mahdollistaa.

Lääkäriliitossa on Pärnäsen mukaan jo pohdittu kannanoton laatimista siitä, että sosiaali- ja terveysministeriön tulee kiireellisenä käynnistää säädösvalmistelu hoitopalautteen katsomisen mahdollistamiseksi potilastietojärjestelmistä.

Apulaistietosuojavaltuutetun päätös ei vielä ole lainvoimainen.

Ingressiä on muutettu 28.10. kello 9.48. Muotoilu "Ei, ja siksi tarvitaan lakimuutos" on korjattu muotoon "Ei entiseen tapaan, ja siksi tarvitaan lakimuutos".

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030