Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2016 vsk 71 s. 3064 - 3066

Saako Turusta ammattikortin – ja muita kysymyksiä e-reseptistä

E-resepti tulee pakolliseksi 1.1.2017, mutta miten sen saa käyttöön? Etsimme vastaukset Lääkärilehden toimituksen lukijoilta pyytämiin ja Lääkäriliitosta taajaan kysyttyihin kysymyksiin.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Lääkäriliitto on myös tuottanut videon, jossa arkkiatri Risto Pelkonen ottaa Kelaimen käyttöön.

Kuvituskuva 2
Kuvituskuva 3

En saa Kelainta toimimaan, mitä teen?

Kelaimen käyttöön tarvitaan ammattikortti ja kortinlukija. Ammattikortti tilataan keskussairaaloissa ja terveyskeskuksissa sijaitsevista rekisteröintipisteistä. Kortinlukijan saa Lääkäriliitosta. Kanta-palveluiden sivuilta löytyy käyttöönotto-ohjeet.

Teknisissä ongelmissa kannattaa ottaa yhteyttä Kelaimen käyttötukeen: tekninentuki(at)kanta.fi, puhelin 020 634 7787.

Onko Kelain aivan pakko ottaa käyttöön, vaikka kirjoittaa vain muutamia, korkeintaan kymmeniä reseptejä vuodessa?

On. Poikkeustapaukset, jotka lakiin on kirjattu, koskevat vain teknisiä häiriötilanteita ja hätätapauksia.

Onko jostain saatavissa asennusapua, jos omat taidot eivät riitä?

Lääkäriliitto ei asennuspalvelua tarjoa eikä välitä, mutta tietokonehuoltoa tarjoavilta yrityksiltä voi kysyä myös asennusapua.

Voinko käyttää Kelainta tabletilla tai kännykällä?

Mobiilikäytön ominaisuuksia kehitetään koko ajan. Android-laitteilla Kelainta voi käyttää jo nyt. Mobiililaitteita varten tarvitaan erillinen kortinlukija.

Kelpaako esimerkiksi Saunalahden lähes ilmainen varmenne e-reseptin hoitamiseksi puhelimella apteekkiin jatkossa?

Ei. Ainoa tällä hetkellä toimiva varmenne on ammattikortti.

Riittääkö tietojen suojaukseen virustorjunnan normaalitaso?

Riittää.

Yritin tilata ammattikortin, mutta yritys päättyi siihen, etten osannut täyttää kohtia organisaatio ja organisaatioyksikkö, koska olen eläkkeellä. Miten seuraavaksi yritän?

Väestörekisterikeskuksen tilauslomakkeen kaikki kohdat on täytettävä, mutta noihin kohtiin voi esimerkiksi laittaa viivan.

Eikö Turussa tosiaan ole Väestörekisterikeskuksen rekisteröintipistettä?

Turussa on rekisteröintipiste. Kaikki rekisteröintipisteet löytyvät sivun eevertti.vrk.fi/terveydenhuollolle oikeassa laidassa olevan linkin kautta. Väestörekisterikeskuksen ajanvarauspalvelusivulla vrk.ajapa.fi/th/ on luetteloituna vain ne rekisteröintipisteet, joista ajan voi varata verkossa.

Olen jäänyt hiljattain eläkkeelle, ja ammattikorttini on vanhentumassa. Pitääkö minun hankkia kokonaan uusi kortti vai voinko jotenkin päivittää vanhan? Pitääkö käydä rekisteröintipisteessä vai voiko tehdä sähköisesti?

Tähän asti on pitänyt käydä tilaamassa uusi kortti henkilökohtaisesti rekisteröintipisteestä. Väestörekisterikeskus on avaamassa näinä viikkoina itsepalveluportaalin, jonka kautta kortin voi uusia niin kauan kuin edellinen kortti on vielä voimassa.

Miksi kortinlukija ei ole tullut, vaikka tilasin sen jo kaksi viikkoa sitten?

Korttien toimitusaika on 2–3 viikkoa.

En ole liiton jäsen, miten saan kortinlukijan?

Kortinlukijoita myydään elektroniikkakaupoissa. Tarjolla on Lääkäriliiton tarjoaman kaltaisten lisäksi langattomia ja mobiililaitteille tarkoitettuja lukijoita.

Jos on Y-tunnus ja/tai ammatinharjoittajaksi rekisteröitynyt, tarkoittaako se, ettei Kelainta voi käyttää ilmaiseksi omassa käytössä?

Kelaimessa voi valita joka kerran erikseen roolinsa, jossa Kelainta juuri silloin käyttää. Eli myös ammatinharjoittaja voi kirjoittaa Kelaimella e-reseptin yksityiskäyttäjänä.

Onko pro auctore -resepti poistumassa käytöstä?

Ei. Se tehdään edelleen paperisena.

Saadaanko vihdoinkin e-reseptiin liitettyä resepti-palkkio?

Kyllä. Tämä tulee mahdolliseksi ensi vuoden alussa.

Toimin osakeyhtiömuotoisesti. Miten otan käyttöön e-reseptin?

Lue myös

Osakeyhtiömuotoinen ammatinharjoittaja ei voi käyttää Kelainta vielä. Organisaatioille tarkoitettu versio tulee näillä näkymin käyttöön toukokuussa. Sama kortinlukija käy hyvin, se ei ole sidottu mihinkään tiettyyn reseptinkirjoitusohjelmaan. Kelain maksaa ammattikäytössä 120 euroa kuukaudessa. Lisäksi peritään reseptikohtainen maksu, 0,33 euroa. Sähköisen reseptin kirjoittamiseen tarkoitettuja palveluja on muitakin, esimerkkeinä mediresepti.fi ja nettiresepti.fi. Niillä on erilaisia hinnoitteluvaihtoehtoja sen mukaan, sopiiko käyttäjälle paremmin halvempi kuukausimaksu ja sen lisäksi reseptikohtainen maksu, vai kiinteä, mutta vähän suurempi kuukausisumma. Lisäksi kaikkien paitsi yksityiskäyttäjien on liityttävä Kanta-palveluihin.

Mistä saan e-reseptikoulutusta?

THL järjestää koulutuksia . Jo menneistä koulutuksista löytyy videotallenteet .

Lisätietoja: www.laakariliitto.fi/edunvalvonta-tyoelama/e-resepti/

Vastaajina ovat Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski, Kelan viestinnän asiantuntija Pirjo Ikävalko, tietohallintaneuvos Maritta Korhonen STM:stä ja asiakkuuspäällikkö Ari Häkli Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista.

Lääkäriliitto on myös tuottanut videon, jossa arkkiatri Risto Pelkonen ottaa Kelaimen käyttöön.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030