1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Saarni: HUS:n erikoistuvien tilanteen korjaaminen vaatii pitkäjänteistä työtä
Ajan­kohtai­sta

Saarni: HUS:n erikoistuvien tilanteen korjaaminen vaatii pitkäjänteistä työtä

Erikoislääkärikoulutuksen uudistamisen yhteydessä on tuhannen taalan paikka parantaa erikoistuvien asemaa.

Saarni: HUS:n erikoistuvien tilanteen korjaaminen vaatii pitkäjänteistä työtä Kuva 1 / 1 Kuva: Mikko Käkelä

HUS pärjäsi huonosti alkuvuodesta julkistetussa Nuorten Lääkärien Yhdistyksen (NLY) koulutuspaikkakyselyssä. Tämän seurauksena HUS käynnisti oman tutkimuksensa erikoistuvien lääkärien tilanteesta.

MTV Uutiset kertoi raportin tuloksista viime viikolla. Kysely lähetettiin yli tuhannelle erikoistuvalle lääkärille. Vain muutama kymmenen vastasi siihen. Heidän vastauksissaan kritisoidaan organisaation ylimielisyyttä, huonoa johtamista, epäselvää vastuutusta ja jopa esimiesten harrastamaa uhkailua tai kiristystä. Vastaajien mukaan epäkohtien esiin nostamisesta on seurannut puhuttelu ja leimautuminen hankalaksi ihmiseksi.

HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoo Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa olevansa tuloksiin pettynyt, muttei yllättynyt. Tuominen lupaa, että asiaan on tulossa parannuksia.

Tilanteen korjaaminen vie pitkään

Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni kiittelee HUS:ia siitä, että koulutuspaikkakyselyn tuloksiin on suhtauduttu vakavasti ja ongelmiin on alettu puuttua.

– On hyvä, että tästä nyt puhutaan.

Saarni arvioi, että tilanteen korjaaminen vie pitkään. Ei riitä, että johto kiinnittää asiaan huomiota, vaan huonosti toimivaa työkulttuuria on kehitettävä pitkäjänteisesti ja joka tasolla. Avoimuus ja avoimen palautteen väylien kehittäminen ovat keskeisiä keinoja. Tilanteen kehittymistä on seurattava.

– Yhteistyö ulkopuolisten tahojen, kuten NLY:n kanssa on tärkeää.

Lue myös

Saarni pohtii, voivatko ongelmat tosiaan rajoittua vain erikoistuviin. Raportissa tuli esiin monia asioita, jotka liittyivät ihmisten kohteluun työpaikalla. Saarnin toteaa, että huomio kannattaisi kiinnittää koko organisaation toimintakulttuuriin, kun tarvittavia toimenpiteitä mietitään.

Erikoislääkärikoulutuksen uudistus on parhaillaan käynnissä. Sen yhteydessä olisi Saarnin mielestä tuhannen taalan paikka tarttua myös nyt esiin tulleisiin ongelmiin, kun erikoistuvien koulutusta on joka tapauksessa kehitettävä.

– Uudistus ei tässä mielessä ole edennyt aivan niin nopeasti, kuin olisin toivonut.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Lääkäriliitto tukee hallituksen perhevapaamallia

Jäsenkunta on kysellyt Lääkäriliiton kantaa maan hallituksen helmikuun alussa esittämään perhevapaamalliin, johon Akava otti julkisuudessa kriittisen kannan.

Ajassa
Uudenlainen lukulaite auttaa näkövammaisia arjessa ja työelämässä

Orcamin MyEye -lukulaite lukee tekstiä ja tulkitsee sitä ääneen näkövammaisille korvakuulokkeen kautta.

Ajassa
WHO:n pääjohtaja: Koronavirustapauksia aikaisempaa vähemmän

Uusi koronavirus (COVID-19) ei ole nykytiedon valossa yhtä tappava kuin SARS ja MERS, kertoi eilen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ajassa
Haitalliset bakteerit hengiltä hampaista uuden menetelmän avulla

Kaksoisvalohoitoon perustuva suomalaistutkijoiden menetelmä ei häiritse suun normaalia bakteeriflooraa eikä aiheuta resistenssiä.

Tieteessä
Gastroskopiat vähenevät, kolonoskopiat lisääntyvät

Tautikirjon muutokset muuttavat endoskopioiden tarvetta.

Tieteessä
Väitös: D-vitamiinilla ei ole yhteyttä tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen

Tyypin 1 diabetekseen sairastuvien ja terveiden lasten D-vitamiinipitoisuuksissa ei ole eroja missään ikävaiheessa, osoittaa väitöstutkimus.