Saattohoitoa vain syöpäpotilaille?
Palliatiivinen hoito painottuu liiaksi syövän hoitoon, kritisoidaan Britanniassa julkaistussa Audit Scotland -raportissa. Skotlannissa 90 % palliatiivisesta hoidosta annetaan syöpäpotilaille, vaikka heidän osuutensa kuolemista on alle 30 %.
Onko meillä sama tilanne kuin Britanniassa, eli painottuuko saattohoito "liiaksi" syöpäpotilaisiin?
- Muut kuin syöpätaudit ovat jääneet liian vähälle huomiolle saattohoidossa, kiteyttää Terhokodin johtaja
Juha Hänninen
.- Terhokodissa liki kaikki potilaat ovat syöpäpotilaita. Hoidamme vain joitakin yksittäisiä muita diagnooseja. Syövän prognoosi on suorasukaisempi ja selvempi ennustaa. Saattohoito on kansainvälisesti alkanut juuri syöpäjärjestötoimintana.
Muita vakavia tauteja, joita sairastavat tarvitsevat myös saattohoitoa, ovat krooninen sydämen vajaatoiminta, COPD, munuaisten vajaatoiminta, ALS, MS ja dementoivat sairaudet.
- Näitä tauteja sairastavia on Terhokodissa vain noin prosentti, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa heitä alkaa olla jo lähes puolet saattohoitokotien potilaista, sanoo Juha Hänninen.
Lisää koulutusta!
Perusterveydenhuollossa on vähän kokemusta saattohoidosta. Yksittäisen lääkärin kohdalle osuu vain harvakseltaan potilaita, jotka tarvitsevat aktiivista saattohoitoa, tai saattohoidon tarvetta ei tunnisteta.
- Voidaan arvioida, että keskimäärin terveyskeskuslääkärin potilaista kuolee vuosittain 15-20 potilasta sairauteen, eivätkä läheskään kaikki ole loppuvaiheessa terveyskeskuksen hoidossa.
- Terveydenhuollon perus- ja jatkokoulutusta tulisi tehostaa huomattavasti. Jokaiseen keskussairaalapiiriin pitäisi saada konsultoiva palliatiivinen yksikkö, vastuulääkäri ja -hoitaja terveyskeskuksiin, palliatiivisesti orientoitunut hoitaja jokaista 150 vuodepaikkaa kohti sairaaloihin ja lisää erikoistunutta kotisairaanhoitoa, luettelee Hänninen.
Tuottavuus vai laatu?
Varsinaista saattohoitoa antavia hoitokoteja on maassamme neljä, ja lisäksi hoitoa annetaan joidenkin sairaaloiden saattohoitoyksiköissä. Saattohoitokodit ja -yksiköt pystyvät huolehtimaan vuosittain noin 1 200 potilaasta, joka on kuitenkin vain murto-osa tarpeesta.
Saattohoito on verrattain kallista tavalliseen koti- tai vuodeosastohoitoon verrattuna. Kuolevan potilaan lisäksi hoidetaan myös hänen perhettään ja läheisiään.
- Nämä ovat saattohoidon laatutekijöitä, joilla autetaan omaisten selviytymistä ja vähennetään heidän jatkosairastavuuttaan. Nykyiset saattohoitoyksiköt toimivat säätiöpohjalta, syöpäjärjestöjen taloudellisella tuella, joko tappiollisesti tai nollatuloksella. Ongelmaksi tulevaisuudessa voi muodostua pääomasijoittajien tulo hoivamarkkinoille, jolloin tuottavuuden vaatimukset voivat johtaa hoidon laadun heikkenemiseen.
Saattohoitoa käsitellään tässä lehdessä myös s. 3654-8.