1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sähkösavuke ei ole korvaushoito tupakalle
Ajan­kohtai­sta 13/2019 vsk 74 s. 800 - 801

Sähkösavuke ei ole korvaushoito tupakalle

– Mikä tahansa kikka, joka koukuttaa nikotiiniin, ylläpitää tupakkatuotteiden myyntiä, sanoo Käypä hoito -suosituksen tehneen työryhmän puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Klas Winell.

Sähkösavuke ei ole korvaushoito tupakalle Kuva 1 / 1

Käypä hoito -suositus tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta päivitettiin kesällä, ja se koskee poltettavan tupakan lisäksi uusia nikotiinituotteita, kuten sähkösavukkeita. Käypä hoito -suosituksen mukaan niistä tulisi pyrkiä eroon kuten perinteisestä tupakastakin.

Työryhmän puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Klas Winell kertoo saaneensa viime aikoina runsaasti yhteydenottoja, joissa häntä on pyydetty mukaan teollisuuden käynnistämiin keskusteluihin. Taustalla on teollisuuden pyrkimys pitää nikotiinituotteita esillä. Suomalaiset tupakoivat yhä vähemmän, ja suunta on ollut laskeva jo vuosikymmeniä.

”Kehotan kollegoita suhtautumaan ­kielteisesti kaikkeen, missä on nikotiinia.”

– Tupakkateollisuus on nyt erittäin aggressiivisesti liikkeellä promovoimassa niin sanottuja korvaavia tuotteita vähemmän haitallisina vaihtoehtoina tupakalle. Mikä tahansa kikka, joka koukuttaa nikotiiniin, ylläpitää tupakkatuotteiden myyntiä.

Sähkösavukkeeseen kuuluvat savuke, täyttösäiliö ja nestepatruunat, jotka voivat sisältää nikotiinitonta tai nikotiinipitoista nestettä. Ne sisältävät nikotiinin lisäksi muun muassa liuottimena käytettyä propyleeniglykoli- tai glyserolinestettä, joka kuumennettaessa voi tuottaa terveydelle vaarallisia yhdisteitä kuten formaldehydiä. Nikotiini itsessään on syöpää aiheuttava aine, jonka geenivaikutukset näkyvät jälkeläisissä. Sähkösavukkeista saatavien aineiden koostumus vaihtelee tuotemerkeittäin.

Sähkösavukkeet rinnastetaan tupakkaan myös Suomen vuonna 2016 uusitussa tupakkalaissa. Niiden käyttö on kielletty tiloissa, joissa tupakointi on kielletty. Markkinointi ja esilläpito vähittäismyynnissä on kielletty. Niitä ei saa myydä alle 18-vuotiaille, eikä alaikäinen saa pitää niitä halussaan.

Viesti on siis harvinaisen selvä.

Uusien tupakkatuotteiden edustajat pyrkivät silti tuomaan keskusteluun väittämiä vähemmän haitallisesta vaihtoehdosta tupakalle.

Haittojen vähentämisen argumentti nojautuu teoreettiseen oljenkorteen, että jos tupakoija siirtyy kokonaan sähkösavukkeisiin, hän voi kenties saada vähemmän myrkkyjä kuin tavallisesta tupakasta. Absoluuttinen siirtyminen on kuitenkin epätodennäköistä, ja suuri osa päätyy käyttämään molempia tuotteita rinnakkain, mikä johtaa nikotiiniriippuvuuden voimistumiseen, kertoo Winell.

Tavoitteena nikotiinista eroon

Sähkösavukkeiden ei ole tieteellisesti vakuuttavasti todettu auttavan tupakoinnista ja nikotiinista vieroittamisessa, eikä niitä suositella käytettävän lopettamisen apuna muun muassa Käypä hoito -suosituksen, THL:n ja WHO:n mukaan. Sähkösavukkeet pikemminkin ruokkivat riippuvuutta, koska niillä voidaan saada paljon suurempia nikotiinihuippuja kuin savukkeilla tai varsinaisilla korvauslääkkeillä, kertoo Winell.

Haittojen vähentäminen ei ole ylipäätään tehokkaaksi havaittu tai suositeltava lähestymistapa nikotiiniriippuvuuden hoitoon. Tupakoinnin vähentämisen kulttuurissa voi Winellin mukaan olla pikemminkin vaikeampaa lopettaa kokonaan.

”Tupakkateollisuus on aggressiivisesti liikkeellä promovoimassa niin sanottuja korvaavia tuotteita.”

Winell ei suosittele lääkäreitä tai hoitajia puhumaan sähkösavukkeesta korvaavana tuotteena, vaan hyväksymään, että nikotiiniriippuvuus on vaikea sairaus.

– Terveydenhuollon ammattilaisen päämääränä pitää olla sairauden parantaminen, ja kaikki keinot tulisi käyttää tupakoinnin lopettamiseen.

Lue myös

Yhä enemmän on tutkimusnäyttöä siitä, että tehoavia, lääketieteellisesti hyväksyttyjä keinoja myös on. Varenikliinista, bupropionista ja nortriptyliinistä on saatu parhaat tulokset, ja ensisijaisesti lääkärin tulisi kannustaa niiden käyttämiseen.

Myös suunnitelmallinen nikotiinin korvaushoito, joka toteutetaan nikotiinilääkevalmisteilla voi kaksinkertaistaa onnistumisen todennäköisyyden. Hoito tähtää annosten pienentämiseen ja lopulta kokonaan riippuvuudesta irtipääsemiseen.

– Mutta jos käytettäisiin sähkösavuketta, se olisi väärä suunta. Ei ole mitään puolusteltavaa sen käytössä.

Katse kääntyy nuoriin

Uusia tupakka- ja nikotiinituotteita markkinoidaan nuorille trendikkäinä uutuuksina ja erilaisilla mauilla höystettyinä.

THL:n mukaan tupakoimattomista nuorista jopa 14 prosenttia on kokeillut nikotiinia sisältäviä sähkösavukkeita. Kokeiluna alkava tupakointi, oli se sitten perinteinen tai sähköinen, on yhteydessä nikotiiniriippuvuuden syntyyn.

– Kehotan kollegoita suhtautumaan kielteisesti kaikkeen, missä on nikotiinia. Keskustelu, että voitaisiin korvata tupakat jollain muulla nikotiinituotteella, johtaa todennäköisesti siihen, että meille jää porukka, joka jatkaa tupakointia, sanoo Winell.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tietosuojavaltuutettu: Sote-ala tulkitsee tietosuojaa väärin

– Kuka näitä tulkintoja oikein tekee, kysyi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sote-alan seminaarissa torstaina.

Ajassa
Lääkäriliiton yt-neuvottelut päättyivät

Neuvottelut johtivat kuuden työsuhteen päättymiseen.

Tieteessä
Pilkkovatko suolen mikrobit lääkkeet?

Lääkkeiden teho voi vaihdella potilaan suolen mikrobivalikoiman mukaan.

Työssä
Kädenpuristus kertoo paljon Liisamari Krügerille

Epämääräinen arvio puristus­voimasta ei riitä, vaan se tulisi mitata.

Liitossa
Palkasta pitää voida puhua

Arvostus mitataan perinteisesti euroilla, eikä siinä ole mitään hävettävää, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Tieteessä
Uusi diagnoosimenetelmä voi vähentää verinäytteiden tarvetta

RFS-menetelmään perustuva testi tunnistaa myyräkuumeen virtsanäytteestä.