1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sairaaloiden palokatkot syytä tarkistaa
Ajan­kohtai­sta

Sairaaloiden palokatkot syytä tarkistaa

Sairaaloissa on nyt syytä pikimmiten tarkistaa, ovatko paloturvallisuuteen liittyvät asiat kunnossa, kehottaa johtaja Veli-Pekka Nurmi Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Sairaaloiden palokatkot syytä tarkistaa Kuva 1 / 1

Johtaja Veli-Pekka Nurmi Onnettomuustutkintakeskuksesta kehottaa sairaaloiden kiinteistövastaava tarkistamaan pikimmiten, ovatko paloturvallisuuteen liittyvät asiat kunnossa.

Turussa syyskuun alussa sattuneen sairaalapalon tutkinnan yhteydessä on löytynyt selviä rakenteellisia puutteita paloturvallisuuteen liittyen. Palo pääsi etenemään sähkökanavissa, koska palo-osastojen välisiä palokatkoja ei ollut tehty asianmukaisesti. Rakennuksen palo-osastointi menetti tältä osin merkityksensä.

Kyse on siitä, että kun osastoivien rakenteiden läpi mennään putkilla tai kaapeleilla, tulipalolle syntyy etenemisväylä, ellei aukkoja tiivistetä asianmukaisesti. TYKS:n tapauksessa tiivistykset olivat osin tekemättä.

Tämä herättää Nurmen mukaan kysymyksen, kuinka paljon tällaisia puutteita on muissa sairaaloissa, etenkin kun uusia kaapelointeja ja putkia vedetään tämän tästä.

Nurmi kehottaa sairaaloiden kiinteistövastaavia tarkistamaan, että kaapelointien ja putkistojen palokatkot ovat määräysten mukaiset. Uusia kaapeleita vedettäessä on aina huolehdittava, että palokatkot tiivistetään asianmukaisesti.

TYKS:ssa onni onnettomuudessa oli, että teho-osaston suuntaan kaapelien ja putkistojen palokatkot ja muut osastoivat rakenteet olivat kunnossa, eikä teho-osastoa jouduttu evakuoimaan.

- Sairaalat ovat paloturvallisuusmielessä vaativia kohteita, koska lähtökohtaisesti potilaat eivät itse pysty pelastautumaan, Nurmi muistuttaa.

Anne Seppänen
kuva: Vesa-Matti Väärä

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Emerade-adrenaliinikynät pitää palauttaa apteekkiin

Kaikki kynät eivät ole toimineet ensimmäisellä yrityksellä.

Ajassa
Koronaviruksen nimi maailmalla: SARS-CoV-2

Lyhennettä käyttävät esimerkiksi Euroopan tautikeskus ECDC ja Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC, mutta THL ei.

Kommentti
Lääkäreitä ei viedä kuin pässiä narussa

Lääkärien pitää päättää lääketieteellisistä asioista, kirjoittaa Heidi Wikström.

Ajassa
Koronavirus leviää Italiassa

Tilannetta arvioidaan tänään maanantaina EU:n tartuntatautiasiantuntijoiden kesken.

Ajassa
Influenssaepidemian huippu on vasta edessä

Pohjois-Karjalassa epidemia jyllää jo.

Ajassa
Toivo T. Salmi sai palkinnon elämäntyöstään

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskennellyt Salmi teki elämäntyönsä lasten syövän hoidon parissa.