1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee
Ajan­kohtai­sta

Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee

Rajattu lääkevalikoima laajenee vuodenvaihteessa.

Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Sairaanhoitajat voivat määrätä lääkkeitä potilaille rajatusti, ja tätä määrättävissä olevaa lääkevalikoimaa laajennetaan 1.1.2020. Lääkevalikoiman laajennus tapahtuu asetuksen muutoksella, tiedottaa STM.

Jatkossa sairaanhoitajat voivat määrät lääkkeitä tietystä lääkevalikoimasta, jota käytetään yleisesti heidän vastaanotolleen ohjattavien potilasryhmien hoidossa.

Sairaanhoitaja voi jatkossa määrätä esimerkiksi allergialääkkeitä ja kipulääkkeitä, joissa on sekä itsehoito- että reseptilääkepakkauksia. Myös sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja astman hoidossa käytettävien lääkkeiden valikoimaa laajennetaan.

Uusia tautiryhmiä ovat sepelvaltimotauti, angina pectoris -rintakipu ja keuhkoahtaumatauti. Rokotteisiin lisätään puutiaisaivotulehdusrokote korkean ilmaantuvuuden alueilla asuville ja pitkään oleskeleville.

Sairaanhoitajan määrättävissä olevaan lääkevalikoimaan lisättävät lääkkeet ovat kyseisissä tautitiloissa Käypä hoito -suositusten tai Lääkärin käsikirjan mukaisia.

Valvira muistuttaa, että sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmäärääminen edellyttää kirjallista määräystä, johon tehtävistä muutoksista on ilmoitettava Valviraan. Lisäksi toimipaikkatietojen muutokset pitää ilmoittaa.

Lue myös

Kirjallisessa määräyksessä todetaan ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä sekä mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset. Kirjallisen määräyksen antaa toimintayksikön lääkäri, ja määräys tulee toimittaa Valviraan.

Asetus astuu voimaan vuodenvaihteessa, mutta sairaanhoitajat eivät voi vielä tuolloin määrätä mainittuja uusia lääkkeitä, koska tarvittavat tiedot saadaan Lääketietokantaan vasta 1. maaliskuuta. Potilastietojärjestelmät tarkistavat automaattisesti, että lääke on Lääketietokannan mukaan sairaanhoitajan määrättävissä.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärit tyytyväisiä ammatinvalintaan ja työhön

Lääkäri 2018 -tutkimuksessa selvitettiin vuosina 2007–2016 valmistuneiden lääkäreiden ajatuksia.

Ajassa
Sairaalan hävikki­ruuasta tuli hitti

Ekologisuus ohjaa arjen valintoja Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

Liitossa
Yhteiskuntavastuun on muututtava teoiksi

Meistä jokainen toivoo kokemusta tarpeellisuudesta, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Työssä
Lääkinnälliset laitteet

– mitä lääkärin tulee tietää?

Ajassa
Rannekkeen avulla lääkitys kohdilleen

Parkinson-potilaan oireiden vaikeusaste ja vaihtelu voidaan mitata kotioloissa.

Tieteessä
Työikäisten polven tekonivelleikkaus kannattaa

Leikkauksella saavutetaan merkittävää kivun lievitystä ja toimintakyvyn parantumista, osoittaa väitöstutkimus.