• Tuomas Keränen

Sairaanhoitajat myönteisiä eutanasialle – lähes kaikki kehittäisivät saattohoitoa

Sairaanhoitajista lähes puolet olisi valmis avustamaan lääkäriä eutanasian toteuttamisessa, selviää Sairaanhoitajaliiton kyselystä.

Sairaanhoitajat myönteisiä eutanasialle – lähes kaikki kehittäisivät saattohoitoa Kuva 1 / 1

Sairaanhoitajaliiton huhtikuun alussa toteuttamaan kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista 64 prosenttia olisi valmis laillistamaan potilaan oikeuden eutanasiaan. Seitsemän kymmenestä hoitajasta on sitä mieltä, että eutanasia on oikeutettu parantumattomasti sairaille aikuisille, jotka kykenevät tekemään itse päätöksen eutanasiasta.

Luku pienenee hieman, kun samaa kysyttiin sairaanhoitajilta, jotka työskentelevät viikoittain kuolevien potilaiden kanssa. Heistä kuusi kymmenestä kannattaa eutanasian laillistamista.

Lääkäriä suostuisi avustamaan eutanasian toteuttamisessa lähes puolet eli 48 prosenttia sairaanhoitajista. Reilu viidennes ei suostuisi avustamaan. 31 prosenttia vastaajista ei ole muodostanut asiasta vielä mielipidettä. Lähes kaikki, 82 prosenttia hoitajista pitää tärkeänä, että he saavat itse päättää avustavatko eutanasiassa.

– Sairaanhoitajat tekevät työtään lähellä kuolevia ihmisiä ja heillä on hyvin realistinen kuva siitä, millaisissa tilanteissa eutanasiaa voitaisiin soveltaa. Moni sairaanhoitaja tuokin esiin kyselyssämme, kuinka eutanasiasta ja saattohoidosta käytävässä keskustelussa puhutaan usein hyvin teoreettisesti, ilman kosketusta hoidon kokonaisuuteen ja nykytilanteeseen, sanoo tiedotteessa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Saattohoidon nykytilasta sairaanhoitajat ovat lähes yksimielisiä. Yhdeksän kymmenestä kehittäisi saattohoitoa paremmaksi. Erityistä huomiota halutaan saattohoidon ohjeistuksiin, koska yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että työyksikössä ei ole sovittua mallia saattohoidon toteutuksesta. Hoitajat haluavat myös lisäkoulutusta.

– Samalla, kun eutanasian laillistaminen saa kannatusta, saattohoidon kehittäminen nähdään ensiarvoisen tärkeänä. On todella huolestuttavaa, että saattohoidon käytännöt ovat niin monen sairaanhoitajan mielestä epäselviä, Hahtela sanoo.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisemmin kuolinapuun

Suomalaisten suhtautuminen eutanasiaa kohtaan on sairaanhoitajia myönteisempää, käy ilmi Helsingin Sanomien kyselytutkimuksesta. Suomalaisista kolme neljästä sallisi kuolinavun. 14 prosenttia oli vastaan, kymmenesosa ei ollut muodostanut kantaansa.

Suomen Lääkäriliitto ei kannata eutanasiaa. Liitto ei halua, että lääkäreillä on velvollisuus toimia eutanasian toteuttajina. Liitto näkee, että saattohoitoa pitäisi kehittää eutanasian laillistamisen sijaan. Hoitojärjestelmän puutteita ei tule korjata eutanasialla.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi keräsi viime syksynä 63 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloitetta käsiteltäneen syksyllä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Sairaanhoitajaliiton Eutanasia ja saattohoito -kyselyyn vastasi lähes 2700 liiton jäsentä huhtikuun alussa. Helsingin Sanomien Kantar TNS:llä toteuttamaan tutkimukseen vastasi noin tuhat suomalaista.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:

Saattohoito on edistynyt tuntuvasti

Saattohoito- vai eutanasialaki?

Saattohoito kehittynyt viime vuosina – parannettavaa löytyy silti

Lisää aiheesta

Kelluskelee kuoleman kanssa
Missä on hoitava lääkäri?
Esitys: Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeutta laajennetaan

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa lääkäreihin epäsuorasti

Lääkärit eivät voi kieltäytyä mahdollisen resurssivajeen takia henkeä ja turvallisuutta uhkaavista tilanteista.

Podcast
Lääketieteen Nobel ensi viikolla – näin voittaja valikoituu

Professori Juha Kere kertoo Lääkärilehden podcastissa, miten voittaja seuloutuu esiin.

Ajassa
Hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa lääkäreihin epäsuorasti

Lääkärit eivät voi kieltäytyä mahdollisen resurssivajeen takia henkeä ja turvallisuutta uhkaavista tilanteista.

Blogi
Sairastuin lääkärissä

– Kun oikein tutkitaan, löytyy aina jokin vika tai vaiva. Juuri niin kävi, kertoo Hannu Ollikainen blogissaan.

Tieteessä
Nyt se varmistui – suurin osa umpilisäketulehduksista paranee antibiooteilla

Antibioottihoito oli edelleen tehokasta ja turvallista suurimmalla osalla potilaista viiden vuoden seurantajakson jälkeenkin.

Ajassa
HS: Poliisi tutkii röyhkeää huijausta lääketieteellisen pääsykokeissa

Huijauksen tehneella kaksikolla oli jopa hallussaan valokuvia muutetuista valintakoepapereista.

Tieteessä
Akuutit haimatulehdukset ovat lisääntyneet nopeasti

Syynä lienee lisääntynyt alkoholin käyttö.

Ajassa
Noin 900 kollegaa koolla Kuopiossa

Markku Lähteenvuo palkittiin Itä-Suomen Lääketiede -tapahtuman avajaisissa.