Ajan­kohtai­sta

Sairaanhoitopiirien johdossa on yhä miesvalta

Suomen erikoissairaanhoito on lähes täysin miesten johtamaa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tulossa oleva johtajavalinta ei näytä tuovan tilanteeseen muutosta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sukupuoli_pixmac.jpg

Suomen erikoissairaanhoito on lähes täysin miesten johtamaa. Kahdenkymmenen sairaanhoitopiirin johtajista vain yksi on nainen: Länsi-Pohjan piiriä on johtanut vuodesta 2005 lähtien Riitta Luosujärvi.

Sairaanhoitopiirien johtajien paikkoja on ollut viime vuosina auki lähes vuosittain, mutta naisten määrä johtotehtävissä ei ole lisääntynyt. Varsinais-Suomessa uutta sairaanhoitopiirin johtajaa valitaan parhaillaan, ja hakijoista suurin osa on nyt naisia. Tiistaina tulleen tiedon mukaan naisjohtajien määrä ei kuitenkaan tämän valinnan myötä lisäänny. Sairaanhoitopiirin hallitus esittää 15. kesäkuuta kokoontuvalle kuntayhtymän valtuustolle, että sairaanhoitopiirin johtajaksi valitaan toimitusjohtaja, LT Olli-Pekka Lehtonen.

Myös sairaanhoitopiirien johtajaylilääkäreistä naisten osuus on surullisen pieni. Vain kaksi naista on noussut johtajaylilääkäreiksi. Lapissa Eva Salomaa ja Pohjois-Pohjanmaalla Aino-Liisa Oukka, joka toimi aiemmin Länsi-Pohjan johtajaylilääkärinä.

Tasa-arvolaki edellyttää, että 40 % sairaanhoitopiirien hallitusjäsenistä on naisia. Tämä ei kuitenkaan koske puheenjohtajia: vain neljässä sairaanhoitopiirissä on nainen hallituksen puheenjohtajana. HUS:n hallituksen puheenjohtajaksi nousi viime vuonna Ulla-Maija Urho, Varsinais-Suomessa puheenjohtajana toimii Virpa Puisto, Keski-Suomessa Leila Lindell ja Länsi-Pohjassa Ritva Sonntag.

Toisin sanoen erikoissairaanhoitoa johtaa Suomessa 60 henkilöä, joista 7 on naisia. Virkajohtajia on 40, heistä 3 on naisia.

Lääkärilehti kysyi kolmelta naisjohtajalta, mitä johtaminen vaatii.

– Kyllä tässä työssä täytyy olla tavoitettavissa läpi vuorokauden – pitkiä työpäiviä ja paljon viikonlopputöitä, johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka toteaa.

– Vaatii suurta henkilökohtaista ­sitou­tumista, mutta on mielenkiintoista, kun haasteen ottaa vastaan, Lapin johtajaylilääkäri Eva Salomaa vahvistaa.

Työ on vaativaa ja naiset arvelevat, että tämän vuoksi johtopaikoille on ­aiemmin myös hakeutunut vähemmän naisia. Riitta Luosujärvi arvelee, että naiset ovat myös kriittisempiä, eivätkä hae johtopaikkoja, elleivät ole erityisen päteviä kokemuksen ja koulutuksen osalta.

Työn vaativuus tuskin helpottaa ­lähivuosina. Kuntien taloudet ovat tiukoilla. Lisäksi väestön ikääntyminen vaikuttaa merkittävästi myös terveydenhuollossa. Keskimäärin kansanterveys kohenee, mutta kehittyvä lääketiede lisää arvioiden mukaan terveydenhuollon menoja noin 5 prosentin vuosivauhdilla ja väestön ikääntyminen aiheuttaa arviolta 2,5 prosentin ­lisäyksen kuluihin.

Miten näihin ongelmiin voi vastata? Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Luosujärvi lähtee johtajuudesta. Johtajan täytyy hallita henkilöjohtaminen asiantuntijaorganisaatiossa.

– Strategiajohtaminen ei onnistu, ­ellei henkilöjohtaminen ole kunnossa.

Outi Toivanen-Visti
Kuva: Pixmac

Lue koko juttu perjantaina 28.5. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030