Sairauslomat maksavat 
enemmän kuin hoito

Tutkimus osoittaa, että sote-uudistus ei osu ongelman ytimeen.

Sairauslomat maksavat 
enemmän kuin hoito Kuva 1 / 1

Tutkimus osoittaa, että sote-uudistus ei osu ongelman ytimeen.

Potilaiden sairaalahoidon kuluja on onnistuttu Suomessa viime vuosikymmenenä leikkaamaan, mutta samaan aikaan sairastumiseen liittyvät kokonaiskustannukset ovat vain kasvaneet, osoittaa Terveysturva ja sen rahoitus -seurantatutkimus.

Finnish Consulting Groupin Kuntaliitolle tekemästä tutkimuksesta käy ­ilmi, että syynä ovat pitkät sairauslomat. Ne aiheuttavat jopa 75 prosenttia kokonaiskuluista. Ei siis pidä tuijottaa pelkkiä hoitokuluja.

– Tämä asia on minun 90-vuotiaalle anopillenikin ihan selvä, mutta jostakin syystä valtioneuvoston kansliassa ja hallitusohjelmassa ei ole vieläkään otettu ­sitä huomioon, harmittelee Finnish Consulting Groupin tutkimusjohtaja, terveys­politiikan professori Ilkka Vohlonen.

Vohlosen mukaan on surkuhupaisaa, että sote-uudistuksessakin keskitytään pelkkään hoitoon, vaikka jo vuonna 2000 tehty ensimmäinen tutkimus paljasti sairauslomien keskeisen roolin kustannuksissa. Sote-uudistus ei tämän vuoksi osu ongelman ytimeen.

– Nyt jo neljäs hallitus jättää asian huomioimatta. Tilanne alkaa jo kyllästyttää. Olisin kuvitellut, että edes prosessikaavioita ajatteleva Sipilä olisi kiinnittänyt huomiota tähän.

”Suomi on eri planeetalta”

Tutkimuksen perusteella osaoptimointi on viime vuosikymmenenä vain lisääntynyt. Kunnat rahoittavat hoidon, ja siitä on koko ajan leikattu, mutta sairausloman kustannuksista ei Vohlosen mukaan tunnu kukaan ottavan vastuuta. Käytännössä ne menevät Kelan ja työnantajien piikkiin.

– Kansainvälisten suositusten pohjalta maailmalta on jo tullut viestejä siitä, että sairauspoissaolot ovat lyhentyneet. Me olemme ihan eri planeetalta. Kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan.

Jo vuoden 2000 tutkimuksessa Suomessa mitatut toipilasaikaiset sairauspoissaolot olivat kansainvälisesti vertailtuna kaikissa tutkituissa potilasryhmissä 2–3 kertaa pidempiä. Uusien, vuoden 2013 tilastoihin perustuvien tulosten valossa ero on edelleen kasvanut. Esimerkiksi masennuksen ja polvileikkausten yhteydessä sairauslomalla ollaan nyt selvästi pidempään sekä ennen että jälkeen hoidon.

Hoitotakuu ei ole parantanut tilannetta. Sairauslomat ennen hoitoonpääsyä ovat vain pidentyneet. Syynä lienee se, että potilaat joutuvat odottamaan liian kauan pääsyä terveyskeskuslääkärin pakeille ja sieltä erikoissairaanhoitoon.

Tutkimuksessa yhdistettiin vuoden 2013 hoitoilmoitusrekisterin tiedot ­Kelan sairauspäiväraharekisterin tietoihin. Näin saatiin kymmenien tuhansien työssä käyvien suomalaisten tiedot.

– Lyhyet sairauspoissaolot eivät näy Kelan tilastoissa, joten todellisuudessa sairauslomien kulut ovat vielä tätäkin suuremmat, Vohlonen huomauttaa.

Mari Heikkilä
Kuva: Sami Perttilä

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Samuli Saarnista uusi puheenjohtaja

Lääkäriliiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Samuli Saarni. Hän voitti Tuula Rajaniemen äänin 35–24.

Ajassa
Lääkäriliiton jäsenmaksu säilyy ennallaan

Perusmaksu 512 euroa vuodessa. Apurahatutkijoille uusi alennusperuste.

Liitossa
Samuli Saarnista uusi puheenjohtaja

Lääkäriliiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Samuli Saarni. Hän voitti Tuula Rajaniemen äänin 35–24.

Ajassa
Virolainen: Sote syntyy, koska SDP haluaa sen

Ulkomaakauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) on varma soten syntymisestä tällä vaalikaudella.

Ajassa
Näin Suomessa päivystetään

Akuuttilääkäri Hanna Korpela tekee TYKS:n päivystyksessä kolmivuorotyötä.

Ajassa
Leikkaustoiminnan säädösmuutos helpottaa ostopalveluja

Tulevaisuudessa ympärivuorokautinen yhteispäivystys ei ole ehdoton edellytys leikkaavalle sairaalalle.

Kommentti
Olen huolissani

– Voimakas sosiaalisten tilanteiden pelko voi erakoittaa nuoren, kirjoittaa Jari Turunen.

Ajassa
Tampereella todettu kaksi aikuisen henkilön tuhkarokkotapausta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan Tampereella tuhkarokon saaneet eivät tartuta tautia eteenpäin, koska molemmat ovat rokotettuja.