1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sarjamagneetti­stimulaatiolla voidaan hoitaa monta vaivaa kerralla
Ajan­kohtai­sta 8/2021 vsk 76 s. 470 - 471

Sarjamagneetti­stimulaatiolla voidaan hoitaa monta vaivaa kerralla

rTMS-laitteita on kaikissa yliopisto­sairaaloissa ja monissa keskussairaaloissa.

Sarjamagneetti­stimulaatiolla voidaan hoitaa monta vaivaa kerralla Kuva 1 / 2 Kuva: Adobe/AOP
   

Lääkärilehdessä 51–52/2020 julkaistiin katsausartikkelit aivojen sarjamagneettistimulaatiosta (rTMS) kivun ja neurologisten sekä psykiatristen sairauksien hoidossa.

Sarjamagneettistimulaatio on vakiintunutta hoitoa masennuksen ja neuropaattisen kivun hoidossa. Hoidosta voisi olla hyötyä myös hermoperäisen kivun hoidossa ja aivohalvauksen kuntoutuksessa. Se tehoaa todennäköisesti myös Parkinsonin taudin liikehäiriöihin, MS-potilaiden alaraajojen spastisuuteen, tinnitukseen ja fibromyalgiaan samoin kuin moniin uusiin psykiatrisiin indikaatioihin. Hoito saattaa olla tehokasta myös hoitoresistentin epilepsian ja monimuotoisen alueellisen kiputilan (CRPS) hoidossa.

TYKS:ssä on yli kolmen kuukauden jonot, ­minkä takia esimerkiksi masennuksen hoito rTMS:llä on rajattu työikäisille.

Katsausartikkelien julkaisun jälkeen lukijalta tuli kysymys: miten hyvin hoitoa on saatavilla eri puolilla Suomea?

– Laitteita on kaikissa yliopistosairaaloissa ja monissa keskussairaaloissa, joko kliinisen neurofysiologian tai psykiatrian yksiköissä, sanoo Turun yliopiston kliinisen neurofysiologian professori ja TYKS:n kuvantamisen toimialuejohtaja Satu Jääskeläinen. Hän on toinen katsausartikkelien kirjoittajista.

Hoitokerran hinta on 200–300 euroa

Jääskeläisen mukaan laitteista ja osaamisesta on jonkin verran pulaa suhteessa kasvavaan kysyntään. TYKS:ssä on yli kolmen kuukauden jonot, minkä takia esimerkiksi masennuksen hoito rTMS:llä on tällä hetkellä rajattu työikäisille.

Kun käyttöaiheita tulee lisää, laitteita ja henkilöstöäkin tarvitaan enemmän, jotta hoitoonpääsy olisi tasavertaista ympäri maan.

– Sairaanhoitopiirien pitää miettiä, mihin panostavat. Monesti vaihtoehtoiskustannukset ovat suuria. Säästöjä tulee, jos uudella hoidolla saadaan esimerkiksi vaikutettua työkyvyn säilymiseen tai vähennettyä kalliin erikoissairaanhoidon käyttöä.

Yhden hoitokerran hinta on 200–300 euroa. Yhden potilaan saamien hoitokertojen määrä vaihtelee. Kivun hoidossa intensiivijakso on alkuun 10–15 hoitokertaa, masennuksessa 15–20 kertaa. Sen jälkeen ylläpitohoitoa annetaan harventaen, kerran parissa viikossa tai kuukaudessa.

Käytön lisääntyessä hoidon yksikköhinnat laskevat. Myös hoitolaitteiden hinnat ovat aiempaa halvempia. Yksi tapa pienentää kustannuksia on siirtää tehtäviä lääkäreiltä hoitajille. Asiaan perehtynyt kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri aloittaa hoidot ja merkitsee aivojen MRI-kuviin hoitokohteet. Hoitaja voi kuitenkin toteuttaa sarjahoidon lääkärin sijaan.

Yhdellä hoitokerralla voidaan stimuloida useita aivoalueita

Suomessa sarjamagneettistimulaatioon päätyvät potilaat eivät ole hyötyneet sairautensa ensi linjan hoidosta. Potilaat eivät tule suoraan terveyskeskuksesta vaan erikoissairaanhoidon kautta, yleensä kipupoliklinikan kautta tai neurologin tai psykiatrin ohjaamana.

Lue myös

Tutkijat ovat huomanneet, että erityisen hyvin sarjamagneettistimulaatio toimii kombinaatiohoitona, siis esimerkiksi potilaille, joilla on sekä kipu että masennus tai vaikkapa tinnitus, kipu ja masennus.

– Yhdellä kertaa voidaan stimuloida useita aivoalueita ja hoitaa useampaa sairautta samalla hoitosarjalla.

Jääskeläisen kertoo, että rTMS-hoitoa ja muita neuromodulaatiohoitoja tutkitaan maailmalla tällä hetkellä kiihkeästi. Uutta tietoa siis kertyy nopeasti.

– Aivoihin kohdennettu neuromodulaatio on jatkuvasti kasvava hoitomuoto. Näiden joukossa uusin kiinnostava menetelmä on voimakas fokusoitu ultraäänihoito, Neuro-HIFU (high intensity focused ultrasound), jota ei vielä Pohjoismaissa ole saatavilla.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Koronapandemia on vaikuttanut valiokuntatyöhön

Läsnäolo etäkokouksissa on ollut kiitettävää.

Ajassa
Koronarokotukset viivästyvät

Viivästystä tulisi joitakin viikkoja, arvioi Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tieteessä
Lasten epilepsiat – laaja sairauksien kirjo

Etiologiat, taudinkuva ja ennuste vaihtelevat.

Ajassa
Koronatapaukset vähentyneet selvästi

Myös sairaalahoidon tarve on vähentynyt.

Ajassa
Älylaastari varoittaa, jos potilaan tila heikkenee

VTT:llä kehitetty digitaalinen laastari voisi helpottaa ­potilaiden seurantaa osastoilla ja kotona.

Ajassa
Valtaosa suomalaisista suhtautuu elinluovutukseen myönteisesti

Elinluovutukseen on valmis 83 prosenttia kansalaisista.