Ajan­kohtai­sta

Selkäydinvammojen tutkimista vauhditetaan oudoilla keinoilla

Islantilainen instituutti kerää varoja äkillisten selkäydinvammojen uusien hoitomenetelmien tutkimukselle.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Selkanikamat-Pixmac000032566823.jpg

Televisio-ohjelmien mainostauoilla pyörii kampanja, jossa kerätään nimiä WHO:lle toimitettavaan vetoomukseen. Tavoitteena on, että WHO tukisi henkeä uhkaavien selkäydinvammojen ehkäisyä ja hoitoa aiempaa enemmän.

Kampanjan takana on islantilainen Selkäydinvammainstituutti (ISCI), joka kerää nimien lisäksi varoja äkillisten selkäydinvammojen uusien hoitomenetelmien tutkimukselle. ISCI:n tiedotteen mukaan intialaiset ja amerikkalaiset lääkärit ovat saavuttaneet merkittävän läpimurron äkillisten selkä­ydin­vammojen hoidossa.

Instituutin on perustanut ja kampanjan on pannut alulle islantilainen sairaan­hoitaja Auður Guðjóns­dóttir, jonka tytär sai pari­kymmentä vuotta sitten vakavan selkäydinvamman.

Miltä tällainen toiminta kuulostaa, Kuopion yliopiston neurokirurgian professori Juha E. Jääskeläinen?

– Kampanjan takana olevalla instituutilla ei vaikuta olevan tieteellistä toimikuntaa eivätkä sen ajamat hoitomuodot perustu tieteelliseen näyttöön.

– Vakavarainen, tieteellisesti uskottava järjestö voisi järjestää puolueettomia konferensseja, rahoittaa tutkimusta ja koota netti­sivuilleen asiaan liittyvää tietoa. Tämä instituutti ei ole sellainen. Selkä­ydinvammojen hoidon kehittämisessä ei ole apua hyvän­tahtoisesta hölmöilystä.

Olisiko WHO:n tuesta apua selkäydinvammojen tehokkaampaan hoitoon ja tutkimukseen?

– WHO:n tuesta olisi apua kehitysmaissa, joissa selkä­ydinvammat ovat yleisiä. EU-alueella puolestaan toivottavaa olisi huomattava EU-rahoituksen kohden­taminen selkäydin­vamman biologiaan ja biologisiin hoitoihin.

Kuinka poikkeuksellista on kerätä rahaa tutkimukselle tällä tavoin, Suomen Akatemian hallituksen jäsen, LKT Kalervo Väänänen?

– Malli tulee varmaankin Yhdysvalloista, Euroopassa tällainen toiminta on aika vierasta. Tällainen rahankeruutapa voisi yleistyessään johtaa varsin villiin tilanteeseen, koska kadunmiehen on todella vaikea arvioida mitä hän oikeastaan tukee.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030