Selvitys esittää HUS:iin päiväkirurgian merkittävää lisäystä
HUS:n leikkaustoiminnan kehittämismahdollisuuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan päiväkirurgiaa olisi mahdollista lisätä yli kolmanneksella nykyisestä. Vuodessa tämä tarkoittaisi noin 2 700 päiväkirurgisen leikkauksen lisäystä. Lisäksi tutkimuksessa peräänkuulutetaan toiminnan yhtenäistä ohjaamista, keskittämisiä ja kannustavaa palkkausmallia.
Tutkimuksessa verrattiin Helsingin sairaaloiden sekä Jorvin ja Peijaksen sairaaloiden kirurgisia toimintatapoja. Vastaavat tekijät selvitettiin myös HUS:n neljällä muulla sairaanhoitoalueella. Lisäksi HUS:n sairaaloiden päiväkirurgisia yksiköitä verrattiin Jyväskylän keskussairaalan päiväkirurgiseen yksikköön. Hankkeen loppuraportti julkaistiin keskiviikkona.
HUS:n kirurgian toimiala teki selvityksen yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan palvelutuotannon toiminnanohjaukseen, suunnitteluun ja tutkimukseen erikoistuneen Nordic Healthcare Group Oy:n kanssa. Ulkopuolisen selvitysavun kautta haluttiin taata tulosten objektiivisuus. Tutkimusta rahoitti Sitra.
Parhaat menetelmät levitettävä nopeasti kaikkialle
Tutkimuksen lopputulokseksi tuli, että pelkästään HYKS:n parhaita käytäntöjä hyödyntämällä voitaisiin HUS-alueella saavuttaa noin 15 prosentin säästöt.
- Jokaisessa sairaalassa oli jotain hyvää. Toisissa sairaaloissa vuodeosastohoito oli tehokasta, toisaalla leikkausyksiköiden tuottavuus oli korkea. Tärkeää olisi, että tehokkaaksi havaitut menetelmät saataisiin levitettyä mahdollisimman nopeasti ja laajasti koko sairaanhoitoalueelle ja kansallisesti. Myös päällekkäistä kehitystyötä olisi hyvä välttää, totesi Nordic Healthcare Group Oy:n analyytikko
Paulus Torkki
.Vertailu toi esiin suuria eroja sairaaloiden välisissä leikkauskäytännöissä. Osassa sairaaloita esimerkiksi sappirakon poistoja ei tehty päiväkirurgisena toimenpiteenä lainkaan, osassa sairaaloita saman toimenpiteen osuus oli 60 prosenttia osaston toimenpiteistä.
Päiväkirurgiassa erikoistumisesta olisi etua
Selvitys osoitti, että päiväkirurgia ei välttämättä hyödy keskittämisestä, mutta erikoistumisella voidaan saavuttaa etuja. Esimerkiksi tukielin- ja pehmytkudoskirurgia voidaan organisoida omiksi tuotantolinjoikseen.
- Päiväkirurgisia osastoja voi olla useassa paikassa, mutta suuren sairaalan kyljessä. Väestön kannalta on parempi, että palvelu on saatavilla omassa kotisairaalassa, Torkki sanoo.
Tekonivelkirurgia puolestaan hyötyy alueellisesta keskittämisestä, joka on jo aloitettu
- Tekonivelkirurgian keskittäminen parantaa hoidon ja prosessin laatua, se parantaa myös kustannustehokkuutta ja kehittää henkilöstön osaamista ja työoloja, sanoo HUS:n operatiivisen tulosyksikön johtaja
Reijo Haapiainen
.Kannustavaa palkkausta kokeillaan
HUS:n henkilökuntaa Haapiainen haluaa muistuttaa, että hanke ei ole tarkoitettu hiostukseksi, vaan toiminnan järkeistämiseksi.
- Näiden tulosten avulla, eri yksiköiden parhaita käytäntöjä hyödyntämällä, voimme parantaa potilaiden hoitoonpääsyä ja lisätä kustannustehokkuutta.
Tilanne tarjoaa mahdollisuuden myös kannustavaan palkkausjärjestelmään.
- Se mahdollistaisi esimerkiksi leikkaussalien iltapäivien venyttämisen hieman nykyistä pidempään, esimerkiksi neljänä päivänä viikossa.
Kannustavan palkkausjärjestelmän pilottihanke käynnistyy kevään aikana tekonivelkirurgiassa. Sen perusteella katsotaan, voiko järjestelmää laajentaa muille kirurgian osa-alueille.