Seulontakertojen välissä ja ilman seulontaa havaittujen rintasyöpien ennusteessa ei eroa
Seulontakierrosten välillä diagnosoidut rintasyöpäkasvaimet olivat hieman suurempia kuin seulontaan osallistumattomien naisten rintasyövät. Potilaiden ennusteessa ei kuitenkaan ollut eroa.
Rintasyöpäseulontakierrosten välillä diagnosoidut syöpäkasvaimet olivat hieman suurempia kuin seulontaan osallistumattomien naisten rintasyövät, toteaa British Medical Journal -lehdessä julkaistu norjalaistutkimus. Potilaiden ennusteessa ei kuitenkaan ollut eroa ryhmien välillä.
Aiemmissa tutkimuksissa on epäilty seulontojen välissä havaittujen syöpien ennusteen olevan muita huonompi.
Rekisteritutkimuksessa oli mukana 7 116 norjalaisnaista, jotka olivat saaneet ensimmäistä kertaa rintasyövän 50–72-vuotiaina vuosina 1996–2006. Tutkituista 1 816 oli saanut syövän seulonnan väliajalla ja 5 300 rintasyöpäpotilasta ei ollut vielä saanut kutsua seulontaan.
Väliajalla havaittu syöpä oli tutkimuksessa sellainen, joka diagnosoitiin 26 kuukauden sisällä edellisestä puhtaasta seulontamammografiasta mutta ennen kutsua seuraavaan seulontaan. Väliajalla havaitut syövät ovat saattaneet jäädä huomaamatta seulontamammografiassa tai ne ovat kasvaneet nopeasti.
Norjassa rintasyöpäseulonta alkoi osassa maata vuonna 1996 ja levisi vuoteen 2005 mennessä kattamaan koko maan. Nykyään kutsu seulontaan lähetetään joka toinen vuosi 50–69-vuotiaille naisille.
Seulonnan väliajalla havaittujen syöpäkasvainten läpimitta oli suurempi kuin niillä naisilla, joita ei ollut vielä kutsuttu seulontaan. Kasvainten histologisella tyypillä tai imusolmukkeisiin levinneisyydellä ei sen sijaan ollut havaittavaa eroa ryhmien välillä.
Väliajalla havaittujen syöpäkasvainten koossa tai levinneisyydessä ei ollut ajallista yhteyttä edelliseen mammografiakäyntiin.
Kymmenen vuoden seurannan aikana seulonnan väliajalla rintasyöpädiagnoosin saaneiden naisten eloonjäämisaste oli 79,1 prosenttia (95 % luottamusväli 75,4%–82,3%). Seulontaan osallistumattomien rintasyöpäpotilaiden eloonjäämisaste oli 76,8 prosenttia (95% luottamusväli 75,3%–78,2%).
Tutkijat eivät löytäneet tukea hypoteesilleen, jonka mukaan seulontakäyntien välissä havaitut kasvaimet olisivat muita suurempia kooltaan, levinneisyysasteeltaan tai etäpesäkkeiden määrältään.
Maria van der Meer
Kuva: Pixmac