Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2008 vsk 63 s. 3747

Sikiöseulontojen käytännöt vielä kirjavia

Anne Seppänen

Ultraäänen avulla tehtävien sikiöseulontojen luotettavuus ja tekijöiden ammattitaito vaihtelevat kohtuuttomasti, kritisoi perinatologian erikoislääkäri Tommi Vimpeli tässä lehdessä (keskustelua, s. 3753).

Kuinka ultraäänellä tehtävien sikiöseulontojen laatua seurataan, ylilääkäri Jaana Leipälä Finohtasta Stakesista?

- STM on perustanut juuri tätä varten asiantuntijatyöryhmän, jonka yksi keskeisistä tehtävistä on seulontojen laatukriteerien määrittäminen. Taustalla on sikiöseulonta-asetuksen voimaantulo vuoden 2007 alusta.

- Suomessa ei ole annettu valtakunnallista ohjeistusta eikä laatukriteerejä, mutta parhaillaan niitä työstetään. Vuoden vaihteessa valmistuva raportti kertoo, millainen kokemus tekijällä pitää olla, millaiset laitteet tarvitaan ja mitä palveluja pitää olla tarjolla yksiköissä joissa seulontoja tehdään. Tällä hetkellä tilanne on kirjava ja kansalaiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa.

Ketkä seulontoja tekevät?

- Erilaiset terveydenhuollon ammattilaiset: äitiysneuvolan terveydenhoitajat ja kätilöt, yleislääkärit ja erikoislääkärit.

Onko tekijöille luvassa koulutusta?

Lue myös

- Finohtassa toimiva moniammatillinen työryhmä on tehnyt koulutusmateriaaleja kuntien ja sairaanhoitopiirien kouluttajille. Myös valtakunnallisia koulutuksia on järjestetty, seuraava on tulossa ensi maaliskuussa.

Sikiöseulontojen yhdenmukaistamiseksi ja laadun parantamiseksi annetun asetuksen siirtymäaika päättyy 31.12.2009, joten kuntien on tarjottava asetuksen mukaiset seulonnat 1.1.2010 alkaen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030