Ajan­kohtai­sta

Siun sote hyväksyi Asterin

Päätös syntyi yhtymähallituksessa ääni 8–2.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaava kuntayhtymä Siun sote on päättänyt lähteä mukaan kiisteltyyn Aster-hankkeeseen.

Aster on hankkimassa uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää Vaasan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueille. Toimittajaksi on valittu yhdysvaltainen Cerner.

Varsinkin Pohjois-Karjalassa lääkärit ovat arvostelleet Cernerin järjestelmää ja epäilevät kustannusten pitävyyttä.

Yhtymähallituksen oli määrä tehdä päätöksensä jo elokuun lopulla, mutta toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen veti esityksensä silloin pois.

Nyt Asteriin päätettiin lähteä mukaan ääni 8–2. Yksi jäsen äänesti tyhjää.

Siun soten lisäksi Asteriin on jo päättänyt lähteä Etelä-Savon Essote. Eteneminen vaatii kaikkien neljän sairaanhoitopiirin hyväksynnän.

Käyttöönotto 2026

Asteria kritisoineet lääkärit ovat pitäneet Cernerin valintaan johtaneita laskelmia puutteellisina. Heidän mukaansa virheitä on ollut kiinteiden kulujen sekä hyötyjen laskennassa.

Lue myös

Järjestelmää väitetään vaikeakäyttöiseksi ja kokemuksia Ruotsista huonoiksi. Päätavoite lääkäreillä oli saada liikkeelle riippumaton selvitys vaihtoehdoista. Ilmaan nostettiin varsinkin kotimaisten toimittajien nimiä.

Asterin käyttöönoton arvioidaan toteutuvan  Siun  sotessa syyskuussa 2026.  

Kustannuksiksi lasketaan 10,5 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on kuusi miljoonaa euroa nykyistä enemmän. Kustannushyödyiksi Siun sote laskee 11,8 miljoonaa euroa  vuodessa.

Vaasassa sairaanhoitopiirin hallitus esittää valtuustolle projektiin jatkamista. Viimeisenä päätöksen Asterin jatkosta tekee Keski-Suomi lokakuun puolivälissä.

Kirjoittajat

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030