1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Siun sote keskitti sanelunpurun
Ajan­kohtai­sta 47/2018 vsk 73 s. 2756 - 2757

Siun sote keskitti sanelunpurun

– Kaikki data on yhdessä paikassa, sanoo Siun soten ICT-pääsuunnittelija Tomi Tikkanen.

Siun sote keskitti sanelunpurun Kuva 1 / 1

Tikkanen kuvailee Siun sotessa käytössä olevaa saneluratkaisua, joka on muutakin kuin audiotiedostoja. Pohjois-Karjalassa sanelunpurussa hyödynnetään kotimaisen Diktamenin sanelunhallintajärjestelmää, jonka johdosta koko maakunnan tukipalvelut ja saneluiden purkupalvelu on keskitetty yhteen paikkaan. Etuja on hajautettuun malliin verrattuna.

– Samassa tilassa työskentelevillä on yhteinen työnjohto. Diktamenin taustajärjestelmä mahdollistaa työn organisoinnin entistä tehokkaammin. Työskentely on paikasta riippumatonta, mutta puheliaat ja sosiaaliset karjalaiset istuvat mieluummin yhteisessä paikassa, naurahtaa Tikkanen.

Diktamenin toimitusjohtajan Olavi Valkaman mukaan sanelunhallintajärjestelmä on nimenomaan johtamisen työkalu.

– Sen avulla asiakas pystyy johtamaan sanelunpurkua tehokkaasti. Sanelut puretaan ja potilaskertomukset valmistuvat nopeammin.

Tikkasen mukaan talon oma väki on määritellyt, mitkä ovat sanelun läpiviemisen kannalta tärkeitä tietoja. Esimies näkee järjestelmästä, milloin lääkäri on lähettänyt sanelun, milloin sitä on kuunneltu ja kuinka kauan sanelunpurkuun kului aikaa. Järjestelmä on mahdollistanut sen, että purkua tekevät kyvykkäimmät työntekijät. Järjestelmä näyttää esimiehille muun muassa purettujen merkkien määrän.

– Datan perusteella myös palkkaamme kesäsijaiset. Katsotaan vuosien ajalta, kuinka paljon lomakautena on tullut saneluita, ja palkkaamme tarvittavan määrän väkeä. Näin sijaisia ei ali- eikä yliresursoida, Tikkanen taustoittaa.

Puheentunnistuksessa on kehitettävää

Tekoäly ei vielä pysty vastaamaan terveydenhuollon tehokkuuden vaatimuksiin. Puheentunnistusohjelman täytyy ymmärtää sanasto, jota sille luetaan. Siun sotessa tekoälyä käytetään sanelunpurussa ainoastaan radiologiassa. On käytetty jo 10 vuotta.

– Jotta puheentunnistuksen algoritmit toimivat, ohjelman täytyy ymmärtää puhutut sanat. Siinä ilmeisesti on ongelmia laajan sanaston kanssa. Radiologiassa sanasto on pienempi, joten se on kehittynyt pienemmällä vaivalla.

Seuraavaksi tekoälyä kokeillaan Siun sotessa patologiassa, kunhan sanasto valmistuu. Kokeilu ei vielä merkitse, että järjestelmä otettaisiin tuotantokäyttöön.

Lue myös

– Erikoislääkärit saavat päättää, haluavatko sen käyttöön. Viime kerralla sanojen korjailuun tärväytyi aikaa. Odotukset tekoälyn suhteen ovat olleet hyötyyn nähden turhan kovia, toteaa Tikkanen.

Diktamenin tavoitteena on vapauttaa lääkärin aikaa dokumentoinnista potilastyöhön. Nyt keskimääräinen terveydenhuollossa tehtävän sanelun pituus on hieman alle kolme minuuttia. Tällaisen potilaskäyntiin liittyvän sanelun purkaminen tekstiksi vie nopeimmillaan kuusi minuuttia. Tähän on päästy ilman puheentunnistusalgoritmeja.

Valkaman mukaan prosessin hiomiseen voidaan hyödyntää tekoälyä, robotiikkaa ja ohjelmistoälyä, mutta niin, että lääkäri ei joudu miettimään, tuleeko sanelunpurussa virheitä.

– Tavoitteena on tehostaa sanelunpurkua tekstinkäsittelijöiden päässä. Lääkärin tehtävänä ei ole navigoida potilastietojärjestelmissä ja tarkistaa, onko tekoäly tehnyt kaiken oikein.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sappitiehytsairaus PSC on yleisin Suomessa, syystä ei selvyyttä

Taudilla on yhteys tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

Ajassa
Lääkäriliitto: Tietoturva tasapainotettava hyvän hoidon ja potilasturvallisuuden kanssa

Hoitavalla lääkärillä tulee olla aina saatavilla kaikki tieto, mitä tarvitaan hyvään hoitoon.

Ajassa
Yhden sote-valvontaviraston malli jälleen esillä

STM:n työryhmä katsoo, että uusi virasto tulisi perustaa mahdollisimman pian.

Ajassa
Työntekijä urkki Turussa potilastietoja

Kohteina pääasiassa työkaverit kaupunginsairaalassa.

Ajassa
Maine ja kieli selittävät Latvian suosiota

Ulkomailla opiskelussa parasta on Elina Hirvosen mielestä uusien näkökulmien löytyminen.

Tieteessä
Ateroskleroottisen valtimotaudin riski pienenee merkittävästi ruokavaliomuutoksin

Keskeistä on LDL-kolesterolipitoisuuden pienentäminen rasvan laatua muuttamalla.