Lehti 28: Ajan­kohtai­sta 28/1996 vsk 51 s. 2893

Smokefree Europe kokoaa satoja asiantuntijoita Helsinkiin

Euroopan tupakkakonferenssi Smokefree Europe järjestetään 2.-4. lokakuuta Helsingissä Marina Congress Centerissä. Osanottajia odotetaan yhteensä 600 yli 40 maasta. Kokouksen järjestää Terveyskasvatuksen keskus yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Tapahtumalle on myös saatu merkittävää tukea mm. Euroopan Unionin syöpäohjelmasta. Konferenssin presidentti on pääsihteeri Liisa Elovainio Suomen Syöpäyhdistyksestä ja järjestelytoimikunnan puheenjohtaja professori Pekka Puska Kansanterveyslaitokselta.

Uusia keinoja tarvitaan varsinkin nuorten ja erityisesti nuorten naisten tupakoinnin ehkäisyyn ja lopettamisen tueksi. Naisten tupakoinnin yleistyminen on länsieurooppalainen ilmiö, johon on viime vuosina kiinnitetty paljon huomiota. Myös Kansanterveyslaitoksen ennakkotiedot suomalaisten tupakoinnista kertovat, että nuoret naiset polttavat yleisemmin kuin aikuisväestö keskimäärin. Suuri osa kuitenkin lopettaa tupakoinnin myöhemmällä iällä.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että raskaus on otollinen aika tupakoinnin lopettamiseen. Useissa maissa on kokeiltu juuri tälle kohderyhmälle suunnattuja tupakoinnin lopettamisohjelmia. Tupakoinnin vaikutuksia raskauden aikana on tutkittu paljon, ja esimerkiksi British Medical Journalissa julkaistiin elokuussa tutkimustietoa tupakoinnin ja kätkytkuoleman yhteydestä. Tutkijat pohtivat myös, missä raskauden vaiheessa tupakoinnin lopettamisesta saadaan suurin hyöty.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030