1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Soite aloittaa yt-neuvottelut
Ajan­kohtai­sta

Soite aloittaa yt-neuvottelut

Arvioitu laskennallinen henkilöstön vähentämistarve on 220.

Soite aloittaa yt-neuvottelut Kuva 1 / 1 Kuva: pPanthermedia

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Soiten hallitus päätti asiasta maanantaina.

Neuvottelujen aiheena ovat Soiten työvoiman käytön vähentäminen ja organisaation rakenteelliset muutokset sekä uudelleenjärjestelyt.

Arvioitu laskennallinen henkilöstön vähentämistarve on 220.

Mietinnässä on muun muassa määräaikaisen henkilöstön vähentäminen, eläke- ja muu poistuma sekä tehtävien uudelleenjärjestely.

Säästökeinot syynissä

Taustalla on rahapula.

– Soiten alueen sote-kustannusten taso on osoittautumassa alueen jäsenkuntien taloudellista kantokykyä korkeammaksi, kuntayhtymä muotoilee tiedotteessa.

Valtuuston toukokuussa 2019 hyväksymät säästöt eivät riitä kattamaan tarvetta. Vuoden 2020 budjettivalmisteluun sisältyy edelleen 14 miljoonan euron suuruinen säästötarve.

Kevään säästöpäätösten jälkeen Soite on työstänyt muutoksia sote-palveluiden turvaamiseksi tiukassa taloustilanteessa.

Yt-neuvotteluihin johtivat suunnitellut säästökeinot: palvelurakenteen ja palveluverkon mahdolliset muutokset, ostopalveluiden käytön lisääminen ja omasta tuotannosta luopuminen muun muassa vanhusten tehostetussa palveluasumisessa.

Yhteistoimintaneuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Niiden aikana on voimassa alustava rekrytointikielto, johon voi tulla yksittäisiä poikkeuksia.

Toimenpiteet pannaan täytäntöön vuosien 2020-2021 aikana.

Lue myös

Tänä vuonna yt-neuvotteluja on käyty useassa sairaanhoitopiirissä. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Kymsotessa neuvottelut päättyivät kesällä. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä helmikuussa alkaneet neuvottelut ovat edelleen kesken. Myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä yt-neuvottelut ovat kesken.

Viimeisessä kappaleessa mainittujen yt-neuvotteluiden ajankohtaa ja tilannetta täsmennetty kello 15.02.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.