1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Solututkimus toi Nobelin
Ajan­kohtai­sta

Solututkimus toi Nobelin

Tämän vuoden lääketieteen Nobelin saivat William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe ja Gregg Semenza.

Solututkimus toi Nobelin Kuva 1 / 1 Kuva: c) Nobel Media / Niklas Elmehed

Tämän vuoden lääketieteen Nobelin saivat William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe ja Gregg Semenza.

Palkinto myönnettiin heille liittyen tutkimukseen solujen kyvystä aistia hapen määrää ja adaptoitua siihen.

Tutkijoiden havainto auttaa luomaan uusia tapoja taistella muun muassa syöpää ja muita tauteja vastaan.

Nobelissa suomalaispanosta

HUS:n Syöpäkeskuksen tutkimusjohtaja, syöpätautien erikoislääkäri Panu Jaakkola työskenteli Peter Ratcliffen tutkimusryhmässä vuosina 1999–2001. Tuolloin tehtiin Nobel-palkintoon johtaneet tutkimukset. Jaakkola toimi tutkimuksen pääkirjoittajana.

– Siinä tunnistettiin molekyylimekanismit, jolla solut tunnistavat hapen. Eli sen kuinka paljon soluissa on happea. Niiden pitää tietää, jos siellä on liian vähän happea ja reagoida siihen, Jaakkola kertoo.

Samaan aikaan julkaistiin myös havainnot Kaelinin tutkimusryhmän havainnoista. Semenza taas teki pohjatyön molempien tutkimusryhmien havainnoille löytämällä HIF1-proteiinin.

Jaakkolan mukaan mekanismin ymmärtäminen on tärkeää. Esimerkiksi syöpäsolut käyttävät kudosten hapenpuutetta eli hypoksiaa hyväkseen ja aloittavat uudisverisuonten muodostamisen.

– Siinä aktivoituu tämä HIF-proteiini ja sen jälkeen verisuonten kasvutekijät. Syöpä tuottaa itselleen uusia verisuonia. Tähän on nyt kehitetty useita syöpälääkkeitä, jotka tappavat sitä verisuonitusta.

Löytö näkyy myös sydäntaudeissa, mutta myös muissakin elimistön tiloissa, joissa tulee hypoksiaa. Samat mekanismit toimivat myös siellä.

– Nyt on kehitetty myös lääke munuaisten vajaatoiminnasta liittyvään anemiaan. Lääke blokkaa näitä hapentunnistajaentsyymejä, joka saa aikaiseksi reaktion, että elimistö alkaa parantaa tilannetta esimerkiksi lisäämällä punasolujen tuotantoa.

Tutkijat Briteistä ja Yhdysvalloista

Sisätautien ja onkologian erikoislääkäri William Kaelin (s.1957) työskentelee Howard Hughes -instituutissa. Professuurin hän sai Harvardin lääketieteellisestä vuonna 2002.

Lue myös

Nefrologi Sir Peter Ratcliffe (s.1954) perusti oman tutkimusryhmän Oxfordin yliopistoon ja sai professuurin viran vuonna 1996. Hän työskentelee muun muassa Francis Crick -instituutin ja Target Discovery -instituutin johtajana.

Lastenlääkäri Gregg Semanza (s.1956) sai professuurin John Hopkinsin yliopistosta vuonna 1999. Vuodesta 2003 hän on työskennellyt John Hopkinsin -instituutin verenkierto-ohjelman johtajana.

Tukholmassa myönnetyn Nobel-palkinnon arvo on noin 830 000 euroa.

Tarkemmin Nobel-palkinnon voittajista täältä.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.