Somessa huolta HPV-rokotuksista
– Kaiken sen perusteella, mitä tähän mennessä tiedetään sekä Suomessa käytettävästä että muualla käytetystä HPV-rokotteesta, huolta turvallisuudesta ei ole, THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek rauhoittelee sosiaalisen median kuohua.
Sosiaalisessa mediassa keskustellaan kiivaasti tyttöjen HPV-rokotusten turvallisuudesta. Keskustelussa on viitattu uutisiin ja raportteihin rokotusten haitoista.
– Kaiken sen perusteella, mitä tähän mennessä tiedetään sekä Suomessa käytettävästä että muualla käytetystä rokotteesta, huolta turvallisuudesta ei ole, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön päällikkö, LT Hanna Nohynek.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos viittaa esimerkiksi WHO:n rokoteturvallisuuskomitean raporttiin. Sen mukaan koko maailmassa on jaettu yli 175 miljoonaa HPV-rokoteannosta, ja niistä saadun kokemuksen perusteella HPV-rokotteiden turvallisuudesta on kiistaton näyttö. Rokotuksia on annettu vuodesta 2006 lähtien.
Oire ei välttämättä liity rokotukseen
Some-keskustelussa kuitenkin puhutaan rokotetuille tulleista vakavista haitoista, esimerkiksi autoimmuunisairauksista ja halvauksista.
– Ennen kuin Suomessa käytetty rokote rekisteröitiin, sen vaikutuksia oli tutkittu neljän vuoden ajan noin 16 000 tytöllä koko maailmassa. Rokotettujen oireita verrattiin rokottamattomien tyttöjen oireisiin, eikä rokotetuille ilmaantunut vakavia haittoja yhtään enempää kuin rokottamattomillekaan. Tästä näkökulmasta vakavat haitat ovat äärimmäisen harvinaisia, Nohynek toteaa.
Hän viittaa myös Tampereen yliopiston professorin Matti Lehtisen vielä julkaisemattomaan rekisteritutkimukseen, joka kattoi yli 25 000 suomalaista jo rokotettua nuorta. Seurantavuosia on yli 100 000. Rokotettuja ja rokottamattomia verrattaessa ei saatu mitään viitteitä autoimmuunitautien lisääntymisestä.
Vakavia sivuvaikutuksia ei havaittu myöskään äskettäin BMJ-lehdessä julkaistussa ruotsalaisten ja tanskalaisten tutkijoiden laajassa tutkimuksessa, jossa selvitettiin mm. autoimmuunitauteja.
Nohynek muistuttaa, että kun suuri määrä tyttöjä rokotetaan, on joka tapauksessa odotettavissa, että osalla heistä ilmenee sairauksia rokotuksen jälkeen. Ne eivät kuitenkaan välttämättä lainkaan liity rokotukseen, vaan ilmaantuisivat ilman sitäkin.
Hänen mukaansa sosiaalisen median keskustelussa puhutaankin yksittäisistä raporteista, joissa ei ole voitu osoittaa rokotuksen ja sairauden syy–seuraussuhdetta ja jotka mahtuvat sairauksien normaalivaihteluun.
Punoitusta ja kuumotusta pistoskohdassa
Suomessa käytettävän HPV-rokotteen haittavaikutuksina tiedetään olevan punoitusta ja kuumotusta pistoskohdassa. Rokotuksen saaneet suomalaistytöt ovat ilmoittaneet oireina myös esimerkiksi kuumetta, nivelten turvotusta, nivelkipuja, päänsärkyä ja pahoinvointia.
Nohynekin mukaan ongelmana on kysymys, liittyvätkö oireet rokottamiseen vai eivät.
– Jokaisella ihmisellä on joskus päänsärkyä tai kipua, joka helposti liitetään rokottamiseen Tarvitaan satunnaistettua ja kontrolloitua tutkimusta, jotta syy–seuraussuhteesta voidaan olla varmoja.
Hänen mielestään sosiaalisessa mediassa käytävässä keskustelussa unohdetaan, miltä rokotettavia halutaan suojata HPV-rokotteella.
– Pitäisi kysyä, kuinka moni Suomessa sairastuu ja kuolee kohdunkaulansyöpään ja paljonko joudumme hoitamaan tämän syövän erilaisia esiasteita.
Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia