1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sosteri päätti keskeyttää erikoissairaanhoidon ulkoistamisen
Ajan­kohtai­sta

Sosteri päätti keskeyttää erikoissairaanhoidon ulkoistamisen

Ehtona tälle kuitenkin on, että erikoissairaanhoidon päivystys ja riittävä päiväaikainen toiminta turvataan hallitusohjelman mukaisilla erillispäätöksillä.

Sosteri päätti keskeyttää erikoissairaanhoidon ulkoistamisen Kuva 1 / 1

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus päätti ylimääräisessä kokouksessaan 4. syyskuuta keskeyttää erikoissairaanhoidon yhtiöittämisen valmistelun ja esittää valtuustolle valmistelun lopettamista.

Ehtona tälle kuitenkin on, että erikoissairaanhoidon päivystys ja riittävä päiväaikainen toiminta turvataan hallitusohjelman mukaisilla erillispäätöksillä.

Kuntayhtymän hallitus päätti myös, että Sosteri valmistelee erikoissairaanhoidon vahvistamista ja myöhemmin mahdollista maakunta-sotea vain Pohjois-Savon suuntaan. Savonlinnan keskussairaalalle KYS on merkittävin yhteistyökumppani jo nyt.

Sosterin hallituksen kokous kutsuttiin koolle välittömästi sen jälkeen, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja kunta- ja omistajaministeri Sirpa Paatero (sd.) olivat vierailleet Sosterissa 28. elokuuta.

Ministereiden kanssa sairaanhoitopiirin johto kävi neuvottelut, joissa yhdessä sovittiin menettelytavoista ja Savonlinnan keskussairaalan nykyisten toimintojen turvaamisesta.

Hallitus päätti keskeyttää ulkoistusvalmistelun heti

– Ministereiden kanssa käydyissä neuvotteluissa oli hyvä henki. Pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, että Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuus pystymään turvaamaan julkisella yhteistyöllä, eikä meidän tarvitse turvautua yksityistämiseen palveluiden säilyttämiseksi alueellamme, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen sanoo tiedotteessa.

Sosteri ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat jo aiemmin aloittaneet selvitystyön mahdollisesta sairaanhoitopiirien yhdistymisestä. Selvitystyö alkoi molempien sairaanhoitopiirien hallitusten päätöksillä 17. kesäkuuta.

– Kutsumme nyt ministeriön mukaan valmisteluun, jotta valmistelu tehdään kolmikantaisesti molempien sairaanhoitopiirien ja ministeriön avoimella yhteistyöllä, Nousiainen sanoo tiedotteen mukaan.

Kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro kertoo tiedotteessa, että selvityksen valmistuttua voidaan arvioida, onko jo nykyisten lakien puitteissa mahdollista lähteä yhdistämään Sosterin erikoissairaanhoitoa osaksi KYS:ä.

– Toinen mahdollinen vaihtoehto etenemisessä on, että Sosterin jäsenkunnat päättävät liittyä Pohjois-Savon maakuntaan, jolloin valmistelu voitaisiin tehdä osana Pohjois-Savon maakunnan sote-valmistelua. Tämä on kuitenkin Sosterin jäsenkuntien asia, hän toteaa.

Lue myös

Lääkärit ottivat kantaa

Sosterin lääkärikunta otti yhteisesti kantaa Pohjois-Savoon suuntaavan yhteistyön puolesta. Lääkärit korostivat, että KYS yliopistosairaalana pystyy tarjoamaan lähes kaiken sen erikoissairaanhoidon, lukuun ottamatta joitakin valtakunnallisesti keskitettyjä hoitoja, mitä Savonlinnassa ei pystytä potilaille antamaan.

Lääkärit painottivat yhteistyötä puoltavina asioina myös vuosikymmenten kokemusta yhteistyöstä KYS:n kanssa, etenkin jo olemassa olevia toimivia hoitoketjuja ja yhteisiä kumppanuuslääkärivirkoja.

Sosteri ostaa vuosittain KYS:ltä erikoissairaanhoidon palveluja noin 11 miljoonalla eurolla vuosittain. Ostot muista sairaanhoitopiireistä ovat yksittäisiä miljoonia.

Sosterin kuntayhtymävaltuusto kokoontuu käsittelemään asiaa erikseen sovittavana ajankohtana.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.