Ajan­kohtai­sta

Sosteri tavoittelee tekonivelleikkauksia Savonlinnaan Coxan avulla

Vielä ei ole selvää, mikä uuden yksikön toimintamuoto tarkalleen olisi.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Sosterin toimitusjohtaja Panu Peitsaro (vasemmalla) ja Coxan toimitusjohtaja Tarmo Martikainen tekivät aiesopimuksen yhteistyöstä.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri on solminut aiesopimuksen tekonivelsairaala Coxan kanssa tavoitteenaan jatkaa tekonivelleikkauksia Savonlinnan keskussairaalassa.

Sosteri päätyi ratkaisuun sen jälkeen, kun neuvottelut työnjaosta Etelä-Savon Essoten eivät johtaneet Sosterin toivomaan tulokseen.

Savonlinnassa tehdään vuosittain noin 300 tekonivelleikkausta, mutta keskittämisasetuksen mukaan sairaalassa pitää tehdä vähintään noin 600 tekonivelleikkausta, jotta ne saavat jatkua.

Pieni leikkausmäärä johtuu väestömäärän koosta. Itä-Savon asukasmäärä on Suomen sairaanhoitopiirien pienin, 43 000. Etelä-Savossa on 102 500 asukasta.

Coxa-yhteistyön avulla Sosteri tavoittelee 600–1000 tekonivelleikkausta Savonlinnaan. Ajatuksena on, että tunnettu brändi houkuttaa potilaita Savonlinnaan aiempaa laajemmalta alueelta.

Sosterin johtajaylilääkärin Panu Peitsaron mukaan 200 kilometrin säteellä Savonlinnasta asuu noin 650 000 ihmistä, joista vuosittain noin 2500:lle tehdään tekonivelleikkaus. Sosterissa on arvioitu, että heistä noin 30 prosenttia valitsisi kenties Coxa Savonlinnan – tämä on yksi mahdollinen nimivaihtoehto tekonivelleikkausyksikölle – hoitopaikakseen.

Entä jos eivät valitse?

– Sitä joutuu sitten se mahdollinen tuleva yhtiö miettimään, Peitsaro sanoo.

Hänen mukaansa laskelmia tukee Coxan tähänastiset kokemukset valinnanvapauspotilaiden liikkeistä.

Tekonivelsairaala Coxa on kokonaan julkisomisteinen yhtiö. Suurin omistaja on Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Coxan brändi käyttöön

Vielä ei ole selvää, mikä uuden yksikön toimintamuoto tarkalleen on. Yksi vaihtoehto on Peitsaron mukaan Coxan ja Sosterin yhdessä omistama yhtiö. Asia on määrä päättää ja yhtiö perustaa vuoden loppuun mennessä.

– Coxan brändin alla ja heidän prosessien ja laatumittarien alaisuudessa toimitaan, Peitsaro kertoo.

Tällä hetkellä Sosterin palkkalistoilla on kaksi ortopediä, jotka tekevät tekonivelleikkauksia.

Tarkoitus on, että kaikki tekonivelleikkaustoiminta tapahtuu uuden yhtiön alla. Se toimisi tarpeen mukaan 1–2 leikkaussalissa Savonlinnan keskussairaalassa.

Henkilöstölle Coxa-ratkaisu on mieleinen päätellen työntekijöiden reaktiosta tiedotustilaisuudessa, johon operatiivinen yksikkö koottiin ennen kuin asiasta tiedotettiin yleisölle. Varautunein ilmein paikalle tullut henkilöstö oli Peitsaron mukaan puhjennut tiedotustilaisuuden päätteeksi aplodeihin.

Essotea harmittaa

Mikkelissä Sosterin aikeista ollaan harmissaan.

– Nämä asiat on syytä päättää erva-alueella, ei esimerkiksi Tampereella, sanoo hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) Essoten tiedotteen mukaan.

Mikkelissä on tehty tähän mennessä noin 400 tekonivelleikkausta tänä vuonna. Jos tahti jatkuu samana, 600 leikkauksen raja voi juuri täyttyä.

Essoten näkemys on, että se ei voi siirtää Savonlinnaan mitään sellaisia toimenpiteitä, joille on asetettu keskittämisasetuksessa lukumäärärajoja ilman, että päivystysvalmius vaarantuu.

Panu Peitsaron mukaan keskittämisasetus uhkaa viedä neljäsosan Savonlinnan noin 2000 kirurgisesta toimenpiteestä. Kyseisen noin 500 leikkauksen hinta on noin neljä miljoonaa euroa. Vastaava summa jouduttaisiin maksamaan muualle ja omaa toimintaa supistamaan.

– Näin tehottomuus omassa talossa lisääntyisi merkittävästi, Peitsaro sanoo.

Työnjaosta koko KYS-erva-alueen sisällä on myös keskusteltu mutta laihoin tuloksin.

Lue myös

– Kun tässä nyt on keskittämisasetuksen kanssa samaan aikaan tämä maakuntauudistus, se johti ajatukseen, että työnjako tehtäisiin tässä maakunnassa. Kävimme myös sellaista keskustelua, että jos työnjakoon osallistuisi koko erityisvastuualue. Mutta totuus on se, että kaikki sairaanhoitopiirit elävät tällä hetkellä kuntapohjaista omistajamallia. Aika vaikeata kenenkään on luopua toiminnoista. Mieluummin kaikki ottaisivat vastaan ja lisäisivät oman sairaalan toimintaa. Se tuo aika ison vaikeuden työnjakoneuvotteluihin, Peitsaro sanoo.

Länsi-Pohja ulkoisti sairaalan

Etelä-Savon ja Itä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut on sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen määrä järjestää yhdessä Etelä-Savon maakunnassa.

Nykyisiä sairaanhoitopiirejä on 20, mutta maakuntauudistuksen jälkeen maakuntia olisi 18. Toinen yhdistyminen on määrä tapahtua Länsi-Pohjassa ja Lapissa, mutta sopuisa tilanne ei ole sielläkään. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri harasi vastaan ulkoistamalla suurimman osan sairaalan toiminnoista Mehiläiselle. Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n palveluntuotanto alkoi kesäkuussa.

Länsi-Pohjan asukasmäärä on sairaanhoitopiirien toiseksi pienin, 62 500. Lapissa on 117 700 asukasta. Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n palveluntuotanto alkoi kesäkuussa.

Kuva: Sosteri

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030