1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sote ja säästöt uhkaavat YTHS:ää Katariina Poskiparta
Ajan­kohtai­sta 46/2014 vsk 69 s. 3046

Sote ja säästöt uhkaavat YTHS:ää Katariina Poskiparta

Opiskelijoiden edut eivät saa unohtua sote-uudistuksessa, linjaa YTHS:n uusi toimitusjohtaja Katariina Poskiparta.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n asema sote-uudistuksessa on epäselvä.

Säätiön tuore toimitusjohtaja Katariina Poskiparta toteaa, että järjestämislakiluonnos ei takaa korkeakouluopiskelijoiden tasavertaisia ja joka puolella Suomessa käytettävissä olevia opiskeluterveydenhuollon palveluita.

- Järjestämis- tai tuottamisvastuun siirto tai muu vastaava menettely on edellytys YTHS:n toiminnalle.

Luonnoksessa YTHS:n asema rinnastuu palvelutuottajaan. Kokonaisvastuu opiskeluterveydenhuollosta pilkkoutuu silloin viidelle sote-alueelle ja kymmenille eri tuottajille. Poskiparran mukaan hoitovastuun pilkkoutuminen on vastoin järjestämislain perimmäisiä tavoitteita.

YTHS esittää, että järjestämislakiin kirjattaisiin nykyisen terveydenhuoltolain pykälä, jonka mukaan korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto voidaan järjestää tai tuottaa myös muulla tavalla.

Ammattikorkeakoululaisten palvelujen rahoitus on auki

Ammattikorkeakouluopiskelijat saivat YTHS:n palveluja kolmivuotisessa kokeilussa Seinäjoella ja Lappeenrannassa. Valtiontalouden säästöjen vuoksi kokeilu loppui heinäkuussa, vaikka sitä oli tarkoitus jatkaa vielä vuosi.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijat eivät maksaneet yliopisto-opiskelijoiden tapaan YTHS:n terveydenhoitomaksua. Maksu oli kokeilussa vapaaehtoinen, ja kunnat rahoittivat puuttuvan osuuden.

-Opiskeluterveydenhuollon säädösten pitäisi toteutua myös ammattikorkeakoululaisten kohdalla. He olisivat tervetulleita YTHS:n palvelujen piiriin, mutta rahoitusmallin täytyisi olla samanlainen kuin yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollossa, Poskiparta sanoo.

Uhkakuva ei toteutunut

YTHS:n toimintaa uhkasi kymmenesosan menetys vuotuisesta rahoituksesta ensi vuonna. Valtion oli tarkoitus lakkauttaa neljän miljoonan euron vuokratuki.

Lue myös

Uhkakuva ei toteutunutkaan kokonaan, sillä valtio vähensi vuokratukea kaksi miljoonaa euroa. Muut rahoittajat, kunnat ja opiskelijat, tulivat vastaan, ja YTHS:n rahoitus pysyy suurin piirtein ennallaan.

- Opiskelijat aikovat nostaa terveydenhoitomaksuaan YTHS:lle. Maksu suurenee 54 euroon ensi vuonna, Poskiparta kertoo.

Poskiparran mukaan YTHS:n palvelut näyttävät säilyvän ensi vuonna suurin piirtein samana kuin ennenkin. Hänestä on tärkeää, että palvelujen kynnys säilyy matalana.

➤ 53-vuotias YTM.

➤ YTHS:n toimitusjohtaja lokakuusta alkaen.

➤ Työskenteli aiemmin muun muassa ympäristöministeri Ville Niinistön poliittisena valtiosihteerinä ja työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteerinä.

➤ Perhe: teini-ikäinen tytär ja koira.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona on vienyt raskaana olevia sektion vaatineeseen tehohoitoon

Kaikki tehohoitoon joutuneet odottajat ovat olleet rokottamattomia.

Ajassa
Sote-uudistus purkaa paikalliset sopimukset

Muutoksia voi tulla myös esimerkiksi palkkaan, työnkuvaan ja työaikaan.

Tieteessä
Ruokavalion kontrollointi ja syömishäiriöt yhteydessä vammariskiin naisurheilijoilla

Rajoittunut syömiskäyttäytyminen, syömishäiriö ja kuukautiskierron häiriöt olivat yleisempiä lajeissa, joissa paino tai ulkonäkö on keskeisessä asemassa.

Ajassa
Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan

Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Tieteessä
Viruslääke paransi haimasolumallissa enterovirusten aiheuttaman kroonisen infektion

Viruslääkkeistä uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Ajassa
Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.